Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί έξω από τα γραφεία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην Πάτρα, θα πραγματοποιήσουν σήμερα Πέμπτη οι νοσοκομειακοί και ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί.

«Είμαστε ήδη στην αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, ενώ μεσολάβησαν περίπου 7 μήνες από το πρώτο κύμα.

Η κυβέρνηση επέλεξε με επικοινωνιακό τρόπο να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση και να υποτάξει την Υγεία του λαού για χάρη της Οικονομίας των λίγων», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, καταγράφοντας τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό στο ήδη τραγικά υποστελεχωμένο Ε.Σ.Υ».

Όπως αναφέρει, οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται στους 5000 γιατροί και 25000 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στη χώρα, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση στην περιοχή της Αχαΐας.

«Από τις 500 οργανικές θέσεις μόνιμων ειδικευμένων ιατρών στα Νοσοκομεία της Αχαΐας (ΠΓΝΠ, ΓΝ Πατρών, Καραμανδάνειο , ΝΜ Αιγίου και ΝΜ Καλαβρύτων) κενές είναι οι 139, δηλαδή ποσοστό κοντά στο 30%. Το τελευταίο 7μηνο δεν έγινε καμιά σχεδόν πρόσληψη μόνιμου γιατρού.

Για τους ειδικευόμενους ιατρούς το ποσοστό των κενών θέσεων είναι άνω του 40%, ενώ το επικουρικό ιατρικό προσωπικό που προσλήφθηκε δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, ούτε καν τους συναδέλφους που πήραν άδειες ειδικού σκοπού ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Χαρακτηριστικό της απαξίωσης, οι εδώ και 6 μήνες απλήρωτοι επικουρικοί του Αγίου Ανδρέα. Οι κλίνες ΜΕΘ-COVID που έχουν αναπτυχθεί για τις ανάγκες του νομού και της ευρύτερης περιοχής είναι 6 ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο ΠΓΝΠ και 3 ΜΕΘ στο ΓΝ Πατρών, όλες με το ήδη υπάρχον μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μετά από σχεδόν 2,5 χρόνια δεν έχει ακόμα διορισθεί το σύνολο των γιατρών και δεν έχουν λειτουργήσει τα αυτόνομα τμήματα ΤΕΠ των νοσοκομείων της περιοχής.

Παραμένουν σε υπολειτουργία, με αδυναμία ασφαλούς προγράμματος εφημέρευσης, απειλούμενα ακόμα και με κλείσιμο ολόκληρα τμημάτα νοσοκομείων του νομού λόγω της υποστελέχωσης τους», αναφέρει η ΕΙΝΑ.