Μια καίρια συνεδρία που ήρθε να αναδείξει τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της Υγείας σε περιφερειακό  επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αποτέλεσε η πρώτη ημέρα του 8ου e-Forum Υγείας. Αναδείχτηκαν πολυποίκιλα προβλήματα από την πρώτη φάση της πανδημίας και αποτυπώθηκε η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, που το δεύτερο κύμα  έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.

  • Ο συντονιστής της συνεδρίας Παναγιώτης Γιαλένιος, εκδότης της εφημερίδας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» σημείωσε ότι το Forum Υγείας πάντα σε προτεραιότητα επίκαιρα ζητήματα που αφορούν την οικονομία και την ανάπτυξη. Φέτος τέτοιο θέμα ήταν οι συνέπειες του κορωνοϊου σε όλο το φάσμα της κοινωνίας.
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, απηύθυνε έκκληση να ακούνε όλοι οι πολίτες τους ειδικούς ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού. «Απέναντι στην επιστήμη μπορούν να σταθούν μόνο επιχειρήματα άλλων επιστημών. Δεν μπορούν να σταθούν γραφικότητες και τυχάρπαστοι, που για ένα λεπτό δημοσιότητας εκφράζουν έναν ανεύθυνο λόγο Πρέπει συντεταγμένοι να ενώσουμε δυνάμεις για να ξεπεράσουμε αυτόν εφιάλτη» σημείωσε. Και εξήγησε ότι τα   όπλα που έχουμε στα χέρια μας είναι συγκεκριμένα και εάν δεν τα εφαρμόσουμε τότε το σύστημα Υγείας μας θα καταρρεύσει.  «Θα  τεθεί το σύστημα υγείας σε μεγάλη πίεση και θα  έχουμε τον εντατικολόγο να κάνει τη διαλογή στο ποιος θα βρει κρεβάτι και όχι. Δεν το αντέχει η χώρα μας, η κουλτούρα μας και το ίδιο το σύστημα υγείας κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
  • Ο Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Π., ανέφερε ότι «συμπληρώσαμε 9 μήνες εμφάνιση της νόσου και είχαμε την επιτυχία μέχρι τέλος Μαΐου που η Ελλάδα έμεινε χαμηλά σε νούμερα. Δυστυχώς ήρθε το δεύτερο κύμα και αυτή τη στιγμή ζούμε σημαντική έξαρση της πανδημίας όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο. Είναι σημαντικό να ελέγξουμε την κατάσταση  με όλα τα μέτρα που πρέπει να παρθούνε και τη συμμόρφωση όλων μας. Είναι πολύ κρίσιμη η περίοδος αυτή». Εξήγησε ότι στην Πάτρα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη  και πρέπει να την περιφρουρήσουμε, γιατί αν συνεχίσουμε έτσι θα οδηγηθούμε σε δυσκολότερες καταστάσεις.  «Έχουμε μπροστά μας το νέο κύμα και μας ανησυχεί η διασπορά της νόσου στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην περιοχή της Αττικής. Είμαστε ανήσυχοι, γιατί τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε την πανδημία» εξήγησε.
  • Ο Ιωάννης Καρβέλης, Διοικητής 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, υπενθύμισε ότι η πανδημία ξεκίνησε από την Πάτρα, από το περίφημο ταξίδι στους Αγίους Τόπους και όλοι μαζί κινήθηκαν γρήγορα για τον περιορισμό της.  «Ξαφνικά ήρθαμε αντιμέτωποι με 50 κρούσματα. Όμως η παρέμβαση μας έγινε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξει διασπορά.  Οργανώσαμε την ιχνηλάτηση σε όλη την περιοχή και τα καταφέραμε.  Όλοι μαζί κινηθήκαμε πάρα πολύ γρήγορα.  Με υπευθυνότητα αντιμετωπίσαμε την κατάσταση τόσο εσωτερικά στα νοσοκομεία όσο και εξωτερικά στην κοινότητα» τόνισε, χωρίς να παραβλέψει και τις συνέπειες του lockdown.
  • H Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών τόνισε ποια μέτρα έχει λάβει ο Ιατρικός Σύλλογος για την ενημέρωση των πολιτών και έχει αγαστή συνεργασία με τις υπηρεσίες της περιοχής μας. «Προσδοκούμε στη συνεργασία και συμμόρφωση πολιτών για να καταλάβουν πόσο σοβαρή είναι η νόσος. Πρέπει επιστήμονες και κοινωνία να είμαστε μαζί και όχι απέναντι» υπογράμμισε.
  • Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, εξήγησε ότι η υπηρεσία αντιμετώπισε μια πρωτοφανή κρίση τον περασμένο Μάρτιο και αναγκάστηκε να ταξιδέψει σε αχαρτογράφητα νερά.  Σήμερα όμως υπάρχει η δυνατότητα ιχνηλάτησης που οδηγεί στην λήψη ουσιαστικών μέτρων. «Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πολλά τεστ, 15-17.000 τέστ την ημέρα, σε αντίθεση με τις πρώτες ημέρες της πανδημίας που περιοριζόμασταν στα 300 με 400 τεστ την ημέρα. Είναι το μέτρο εκτίμησης της νόσου» εξήγησε.
  • Παρέμβαση έκανε ο πρώην Πρωθυπουργός και Βουλευτής Αχαΐας του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Παπανδρέου σημειώνοντας ότι η πανδημία  ανέδειξε πολλά. «Σε παγκόσμια κλίμακα βρεθήκαμε ανέτοιμοι, παρότι υπήρχαν μελέτες που επιβεβαίωναν ότι ήταν ζήτημα χρόνου να ξεσπάσει η πανδημία. Απλά δεν ξέραμε το πότε» τόνισε χαρακτηριστικά.
  • Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Κωνσταντίνος Μάρκου υποστήριξε ότι στην παρούσα φάση οι ευθύνες της Πολιτείας είναι τεράστιες, καθώς βρισκόμαστε και πάλι στην ίδια κατάσταση με αυτή του Ιουνίου. «Έχουμε 5000 λειτουργούς Υγείας κάθε ειδικότητας λιγότερους από πέρυσι με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Στην Παιδεία πραγματικά είναι σαν να μην πέρασε μια ημέρα. Υπάρχει πρόβλημα αιθουσών και απόστασης και σε αυτό  το σημείο δεν κάναμε τίποτα. Θα ήταν ρεαλιστικό να βρει το Υπουργείο αίθουσες και να προσλάβει καθηγητές».
  • Ο Χάρης Ανδρικόπουλος Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας επεσήμανε πόσες δυσκολίες επέφερε η πανδημία στη λειτουργία των επιχειρήσεων. «Σήμερα ο ταμίας των σούπερ μάρκετ πρέπει να πληρώσει για να κάνει τέστ. Χρειαζόμαστε περισσότερα τεστ για τις επιχειρήσεις, πληρώνουμε ασφάλεια για τους εργαζόμενούς μας. Μη μας κάνει εντύπωση που δεν  θέλει ο κόσμος μάσκα στα σχολεία. Το ίδιο πρόβλημα είχαμε και εμείς με τις επιχειρήσεις μας τις πρώτες ημέρες των μέτρων, προσπαθώντας να πείσουμε τους πελάτες μας να φορέσουν μάσκα».
  • Η Αμαλία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Αχαΐας & Ηλείας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών περιέγραψε ποιες οι δυσκολίες της πανδημίας στον συγκεκριμένο κλάδο. «Οι συνάδελφοι στα νοσοκομεία βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Η υψηλή μεταδοτικότητα του νοσήματος, τα ελλιπή μέτρα προστασίας, δημιούργησαν  μια νέα κατάσταση στον τρόπο που ασκούν τα καθήκοντά τους. Δεν υπήρχε πρόσβαση στον πρωτοβάθμιο φορέα υγείας και αυτό είχε αντανάκλαση στον τρόπο που αντιμετωπίζει την υγεία του ο  κάθε ασθενής» ανέφερε.

Το e-Forum Υγείας 2020 συνδιοργανώνεται από την οικονομική εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων», τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Επιμελητήριο Αχαΐας, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών/Περιφερειακό Τμήμα Αχαΐας και Ηλείας και την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων (Π.ΟΜ.ΑμεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν.)

Οι εργασίες του e-FORUM Υγείας 2020 συνεχίζονται έως και την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου με ενδιαφέρουσες συνεδρίες.