Τα νέα για το εμβόλιο του κορωνοϊού, με φόντο το καλοκαίρι του 2021, δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά.

Δύσκολα θα έχει κυκλοφορήσει στην αγορά μέχρι τότε ένα εμβόλιο ασφαλές, ακόμα και να έχει ανακαλυφθεί από τους ερευνητές της ιατρικής επιστήμης.

Τι σημαίνει αυτό για τον τουρισμό; Δύσκολα θα μπορέσει να ξεφύγει από την κρίση που τον χαρακτήρισε το φετινό καλοκαίρι, στην τουριστική σεζόν που ο κορωνοϊός άφησε το αποτύπωμα του.

Ήδη τα μηνύματα που έρχονται για το καλοκαίρι του 2021 από ξένα τουριστικά γραφεία και tours operators, είναι αρνητικά λόγω της αναμενόμενης παρουσίας του κορωνοϊού και μιλούν για συνέχιση της πτώσης στον κλάδο. 

Ίσως είναι ευκαιρία, σύμφωνα με αρκετούς επαγγελματίες του τουριστικού και του ξενοδοχειακού κλάδου, το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τότε, να στραφούμε ως Περιφέρεια, σε άλλες μορφές τουρισμού.


Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Δυτικής Ελλάδος, Γιώργος Τελώνης, «με δεδομένο ότι ο κορωνοϊός θα είναι κοντά μας και τη νέα τουριστική περίοδος του ’21, είναι η στιγμή που θα πρέπει να κάνουμε μια αλλαγή κατεύθυνσης, στρέφοντας το βλέμμα μας στον οδικό και στον εσωτερικό τουρισμό».

Η επιλογή της κατεύθυνσης αυτής προκύπτει μέσα από την εμπειρία της φετινής καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. Κάθετη πτώση της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο του Αράξου, μείωση των πτήσεων, αλλά μειωμένη προσέλευση τουριστών στο νέο λιμάνο της Πάτρας.

Το ίδιο καλοκαίρι υπήρξε αύξηση των κρατήσεων στα ξενοδοχεία της Δυτικής Αχαΐας και της Αιγιαλείας για ένα τουλάχιστον δεκαήμερο του Αυγούστου, μέσα από Έλληνες επισκέπτες και την ελληνική αγορά.


Ο κ. Τελώνης τονίζει: «Αλλάζοντας τους  δέκτες του τουριστικού προϊόντος που προσφέρουμε, αλλάζουμε αλλά και κάποιες πτυχές των υπηρεσιών μας, έτσι ώστε να στραφούμε στην ελληνική αγορά και σε αυτή την Βαλκανίων, με αντίστοιχες τουριστικές καμπάνιες.

Έχουμε τις δυνατότητες για να αναπτύξουμε τον οδικό τουρισμό και να μειώσουμε όσο το δυνατόν το κόστος των απωλειών το ερχόμενο καλοκαίρι από τη στιγμή που ο κορωνοϊός έδειξε ότι δεν ευνοεί τις πτήσεις και τα αεροδρόμια, αλλά και γενικότερα τον εξωτερικό τουρισμό».

Πάντως, όπως φαίνεται η ευρύτερη τουριστική κρίση της πανδημίας θα ξεπεραστεί, μόνο με την ανακάλυψη του εμβολίου. «Αυτό είναι λογικό και δεν αφορά μόνο τον τουρισμό, αλλά πολλές πτυχές της οικονομίας και της ζωής μας. Είναι σίγουρο ότι αν ο κορωνοϊός παραμείνει για αρκετό καιρό ακόμα τότε θα αλλάξει την ποιότητα της ζωής μας προ τα κάτω».