Για τις δοκιμές εμβολίων κατά του κορωνοϊού και πότε αυτά θα είναι διαθέσιμα μίλησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο δεύτερο περιστατικό εγκάρσιας μυελίτιδας το οποίο παρουσιάστηκε στις δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca. Όπως σημείωσε, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega την πρώτη φορά που παρουσιάστηκε η παρενέργεια, οι δοκιμές σταμάτησαν κάτι που δεν είναι κακό, αφού αποδεικνύει τη σοβαρότητα της μελέτης. «Όπως και την πρώτη φορά, έτσι και τώρα είναι πολύ πιθανό να εκκινήσει εκ νέου η μελέτη και από εκεί και πέρα θα φανεί αν θα εμφανιστεί και άλλες φορές η ίδια ανεπιθύμητη παρενέργεια» είπε χαρακτηριστικά, ο Θάνος Δημόπουλος.

Όπως σημείωσε, εφόσον όλα πάνε καλά, υπάρχει ελπίδα να αρχίσει η παραγωγή και διανομή μέρους των απαραίτητων ποσοτήτων των εμβολίων κατά το τέλος του χρόνου με αρχές του 2021, τμηματικά.

Συνεχίζονται οι δοκιμές και για άλλα εμβόλια

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε και στη μελέτη για εμβόλιο στις ΗΠΑ που είναι σε εξέλιξη και πιθανότατα να έχουμε αποτελέσματα σε μερικές εβδομάδες. «Προς το τέλος του 2020 θεωρώ ότι θα έχουμε αποτελέσματα από 3-4 μελέτες που δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια» σημείωσε.

Επιφυλάξεις διατήρησε ως προς το ρωσικό εμβόλιο τονίζοντας ότι ο χρόνος που απαιτείται για αυτού του είδους τις μελέτες «δεν μπορεί να συμπιεστεί παραπάνω από ένα βαθμό έτσι ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη ασφάλεια».

Ερωτηθείς αν το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να ανταπεξέλθει καλύτερα στον κορωνοϊό, απάντησε αρνητικά. Παρόλα αυτά, ενδείκνυται, σε όσες περιπτώσεις χρειάζεται, να γίνονται τόσο το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου όσο και το αντιγριπικό.

Να γίνει σε μεγαλύτερη κλίμακα το αντιγριπικό εμβόλιο

Το αντιγριπικό μάλιστα θα πρέπει να γίνει φέτος σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Μειώνοντας τα περιστατικά γρίπης θα μειώσουμε παράλληλα και την πίεση που υφίσταται κάθε χρόνο το σύστημα υγείας με ασθενείς με βαριά πνευμονία από τον ιό της γρίπης.

Σημείωσε επίσης ότι πίεση δέχονται οι ΜΕΘ για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού και αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη διάθεση περισσότερων κλινων ΜΕΘ για τον covid. Έδωσε επίσης οδηγίες όταν υπάρχουν συμπτώματα στο αναπνευστικό. Παιδιά και ενήλικες πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για να αποφευχθεί η διασπορά των ιών.