Ο ιστορικός πλάτανος του Παυσανία σώζεται, όπως όλα δείχνουν και ταυτόχρονα, γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες για την ανάδειξή του.

Πρόκειται για τον πλάτανο που αποτελεί ένα φυσικό μνημείο για την πόλη του Αιγίου, ηλικίας τουλάχιστον 600 ετών και είναι το πιο χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς στην πλατεία.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά δήμος και Λιμενικό Ταμείο θα προχωρήσουν σε από κοινού ενέργειες για την ανάδειξή του και ήδη έχουν αναθέσει σε ξένους επιστήμονες τη στατική του επάρκεια, έτσι ώστε το δέντρο να μην πέσει.

Η προσπάθεια αυτή θα στηριχθεί μέσω της οπτικής του απεικόνισης και με ήπιες μεθόδους από τους επιστήμονες, καθώς το δέντρο έχει εμφανείς ρωγμές που αργά ή γρήγορα απειλούν την ακεραιότητά του.

Μάλιστα την Τετάρτη πρόκειται να φτάσει στο Αίγιο ο εξειδικευμένος πανεπιστημιακός Τζιοβάνι Μορέλι, από τη Βενετία, για να καταγράψει αρχικά την κατάσταση που βρίσκεται και να υποδείξει παρεμβάσεις διατήρησης του γερασμένου πλατάνου, καθότι ως επιστήμονας έχει ασχοληθεί με ιστορικά δέντρα ανά τον κόσμο.

Ο πλάτανος έχει περίμετρο βάσης 12 μέτρα, ψηλότερα ο κορμός του μεγαλώνει σημαντικά, διαθέτει τεράστιους κλάδους και η φυλλωσιά του απλώνεται σε ακτίνα έως και 50 μ.

Το 1976 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης, μαζί με τις 12 Βρύσες που βρίσκονται κάτω από την πλατεία.