Ένα νέο ρεαλιστικό πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας περιέγραψε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει την οικονομία, στο πλαίσιο μιας αναβαθμισμένης τελωνειακής σχέσης, αλλά και αυτοματοποιημένες κυρώσεις για την Τουρκία, οι οποίες θα ενεργοποιούνται αν παραβιάζονται οι αρχές του κράτους δικαίου στο εσωτερικό ή τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών χωρών.

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά «στη νέα ειδική σχέση θα πρέπει να διασφαλίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος μίλησε στο Καστελόριζο ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε ειδικότερα ότι στη νέα αυτή ειδική σχέση «θα πρέπει να περιλαμβάνεται και ένα πλαίσιο ανάλογο του Ελσίνκι, που θα προβλέπει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία εντός ενός χρονικά περιορισμένου διαστήματος και σε αντίθετη περίπτωση από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη για το ίδιο ζήτημα».

Εντός της ίδιας συμφωνίας θα πρέπει να υπάρχει και πρόβλεψη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε επίσης στο πολύ αυστηρό ψήφισμα που υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, καθώς και στην τροπολογία του για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, που ενσωματώθηκε στην Έκθεση για την εμπορία όπλων προς τρίτες χώρες.

Ωστόσο για το τελευταίο δεν υπήρξε σχετική αναφορά στο ψήφισμα λόγω της αντίδρασης από τους Γερμανούς ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος.

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι πρέπει «να κρατήσουμε ανοικτούς διαύλους με την Κοινωνία των Πολιτών στην Τουρκία που αντιτίθεται στον εθνικιστικό παροξυσμό και επιζητά ειρήνη και ευημερία για την περιοχή» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο HDP και τον πρώην πρόεδρο του Σαλαχαντίν Ντεμιρτάς ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ