Κοντά στους 55.000 λιγότερους επισκέπτες είχαμε στο αεροδρόμιο του Αράξου την φετινή καλοκαιρινή τουριστική περίοδος σε σύγκριση με αυτή του 2019.

Ο αερολιμενάρχης του αεροδρομίου Γιώργος Γκουβίτσας δεν κρύβει τα λόγια του και μιλάει για μία πανωλεθρία του τουρισμού στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδος.

Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός της επισκεψιμότητας του αεροδρομίου το φετινό καλοκαίρι έως και τον Αύγουστο, δεν ξεπέρασε τους 20.000. Ο αντίστοιχος αριθμός του περσινού καλοκαιριού, έως τον Αύγουστο δηλαδή του 2019, είχε φτάσει τους 74.500.

Η διαφορά βέβαια αυτή δικαιολογείται σε έναν βαθμό από το γεγονός ότι φέτος το αεροδρόμιο του Αράξου έχασε τους μήνες του Μαΐου και του Ιουνίου αφού άνοιξε στις αρχές Ιουλίου.

Όμως  από την άλλη η πτώση της κίνησης και οι επιπτώσεις που έφερε στα ξενοδοχεία και στις επιχειρήσεις της περιοχής και κυρίως σε αυτά της Δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας, είναι δεδομένη και δεν αλλάζει.

«Η πτώση φτάνει το 74% και αποτελεί σίγουρα ένα μεγάλο πλήγμα όχι τόσο για το αεροδρόμιο του Αράξου, αλλά κυρίως για τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις της περιοχής που στηρίζοντα στον τουρισμό» τονίζει ο κ. Γκουβίτσας.

Η πτώση στο αεροδρόμιο του Αράξου, σε συνδυασμό με την ζημιά που έγινε φέτος στον τουρισμό εξαιτίας της πανδημίας, έρχεται για να αναδείξει την βαρύνουσα σημασία του αεροδρομίου για την τουριστική κίνηση της Δυτικής Ελλάδος.

Στα ξενοδοχεία της περιοχής η πτώση κατά μέσο όρο το φετινό καλοκαίρι έφτασε το 70%, ενώ αν υπολογίσει κανείς αποκλειστικά τους ξένους τουρίστες και τον εξωτερικό τουρισμό, τότε αυτή πρέπει να ξεπέρασε το 75%. Ταυτόσημη σχεδόν με την πτώση του Αράξου. 

Οι αριθμοί οδηγούν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα. «Είναι πολλοί που έλεγαν διάφορα για το αεροδρόμιο τα καλοκαίρια εκείνα που έφερνε χιλιάδες τουρίστες στην περιοχή. Δυστυχώς ήρθε η πανδημία για να επιβεβαιώσει την αξία του αεροδρομίου για την τουριστική κίνηση της Δυτικής Ελλάδος.

Χωρίς το αεροδρόμιο αποδείχτηκε ότι ο τουρισμός είναι δύσκολο κομμάτι για την περιοχή. Ελπίζω μόνο να αντέξουν όλες αυτές οι επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία που έχουν πληγεί και το καλοκαίρι του 2021 να είναι καλύτερο για όλους μας».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι πτήσεις στο αεροδρόμιο του Αράξου θα συνεχιστούν έως και τα μέσα Οκτώβρη, προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις γερμανικές πόλεις, όμως είναι λιγοστές για να καλύψουν αυτή τη διαφορά των 55.000 επισκεπτών.