«Πτυχιούχος μαθηματικός, ετών 27 παραδίδει μαθήματα σε παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου», «28χρονη φιλόλογος βοηθάει παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου σε όλα τα μαθήματα».

Όποιες και αν είναι οι διαφορές στις αγγελίες που συναντάει κανείς στις εισόδους πολυκατοικιών, σε δέντρα, σε τοίχους ακόμα και σε εφημερίδες, ο κοινός τους παρανομαστής είναι ένας.

Άνεργοι πτυχιούχοι που έχουν πάρει εδώ και λίγα χρόνια το πτυχίο τους από σχολές που αφορούν κυρίως εκπαιδευτικούς για τη μέση εκπαίδευση (μαθηματικούς, φυσικούς, χημικούς, φιλολόγους κτλ), παραδίδουν μαθήματα για να βγάλουν ένα χαρτζιλίκι, μη έχοντας βρει μέχρι σήμερα μία σταθερή δουλειά. Τουλάχιστον πάνω στο αντικείμενό τους. Τις αγγελίες αυτές, ειδικότερα αυτή τη χρονική περίοδο που ξεκινάει η σχολική χρονιά και τα περισσότερα παιδιά πέρα από τα μαθήματα του σχολείου, θα αναγκαστούν να κάνουν και φροντιστήρια για να μην έχουν κενά, τις συναντάει κανείς παντού.

Μαζί με τις απαιτούμενες πληροφορίες για το πτυχίο που κατέχουν και που απευθύνονται, θα δει κανείς και το γνωστό πλέον «τιμές προσιτές», που δεν ξεπερνούν ακόμα και τα τρία ή τα τέσσερα ευρώ την ώρα, προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες.

Τέτοια είναι η ανάγκη που έχουν για δουλειά οι σύγχρονοι απόφοιτοι των πανεπιστημιακών σχολών που συνεχίζουν να βγάζουν στρατιές από άνεργους πτυχιούχους.

Οι περισσότεροι, μάλιστα, αν παρατηρήσει κανείς τις αγγελίες, δεν κάνουν μόνο μαθήματα πάνω στην ειδικότητά τους, αλλά γενικού περιεχομένου, απευθυνόμενοι σε παιδιά δημοτικού ή και σε μαθητές των πρώτων τάξεων των Γυμνασίων.

«Η αγγελία αυτή είναι η τελευταία ελπίδα που έχω πλέον για να απασχοληθώ πάνω στο αντικείμενο που έχω σπουδάσει» μας έλεγε μία 27χρονη φιλόλογος. Τα φροντιστήρια δύσκολα θα τους πάρουν, ζητούν συνήθως καθηγητές με μεγαλύτερη εμπειρία ή αν τους πάρουν θα τους δώσουν πάλι χαρτζιλίκια.

200 με 300 ευρώ το μήνα το μέγιστο και οι ελάχιστοι

Αρκετοί από αυτούς τους άνεργους πτυχιούχους που ψάχνουν χαρτζιλίκια για να κάνουν μάθημα, απογοητευμένοι από την κατάσταση το έχουν πάρει απόφαση και αναζητούν δουλειά σε άλλους τομείς.

Άλλοι πάλι έχουν βρει και κάνουν δύο τρία μαθήματα, συμπληρωματικά, έτσι για να λένε ότι δεν χαράμισαν τα χρόνια τους σε πανεπιστημιακά θρανία.

Μόνο ελάχιστοι κατορθώνουν να συγκεντρώνουν στο τέλος του μήνα από τα μαθήματα αυτά ένα εισόδημα τις τάξεως των 200 ή των 300 ευρώ. Και αυτοί είναι οι λίγοι, οι τυχεροί γιατί παραπάνω χρήματα είναι δύσκολο να συγκεντρώσεις από τα μαθήματα.

Αφήστε που πολλοί έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα που προκύπτουν στην πορεία (μεταφορικά, ορισμένοι γονείς που δεν πληρώνουν ούτε αυτά τα ελάχιστα κτλ). Και οι στρατιές των ανέργων πτυχιούχων συνεχίζουν να βγαίνουν…