Την έντονη ανησυχία της για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, κάνοντας ειδική αναφορά στην Αττική.

Όπως είπε, τα κρούσματα στην πρωτεύουσα οφείλονται σε ένα μείγμα λόγων και επεσήμανε ότι το επίκεντρο αυτή τη στιγμή είναι στο κέντρο της Αθήνας. Η κυρία Λίνου εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένη γιατί, όπως είπε, στο κέντρο είναι μια συνύπαρξη ανθρώπων που μπορεί να είναι επικίνδυνη, διότι ο εργαζόμενος που έχει ανάγκη από το μεροκάματο, ενδεχομένως να μη μείνει σπίτι παρά τα συμπτώματά του.

Τα νέα μέτρα...

Όσον αφορά τα νέα μέτρα που ενεργοποιήθηκαν τη Δευτέρα, η κυρία Λινού τόνισε ότι ο σκοπός είναι να μειώσουν την έξαρση, όχι να την αναχαιτίσουν πλήρως. Για το ενδεχόμενο ενός lockdown, η κυρία Λινού ανέφερε ότι δεν είναι σύμφωνη, καθώς, όπως είπε, είναι επώδυνο.

Θεωρεί πιο σημαντικό στοιχείο τη συνέπεια και τη σημαντική προσπάθεια της κοινωνίας, σε έναν καθημερινό αγώνα. Χαιρέτισε ιδιαιτέρως την τηλεργασία, όπου είναι εφικτό. Η πολιτεία αλλά και οι πολίτες πρέπει να επικεντρωθούν στην πρόληψη. Άλλωστε, όπως επισήμανε, η κοινωνία είναι πλέον σοφότερη όσον αφορά τον κορωνοϊό.

Ενθαρρυντικά τα νέα για το εμβόλιο

Για το εμβόλιο, η κυρία Λινού είπε ότι εξελίσσονται οι έρευνες και ότι τα νέα είναι ενθαρρυντικά. Μέχρι τον Δεκέμβριο θα είναι έτοιμο, ωστόσο ο προβληματισμός είναι οι δόσεις που μπορούν να δοθούν και οι παρτίδες.

Για το κίνημα αρνητών, αλλά και τη φημολογία για κάποιο συνέδριο που έγινε στην Αθήνα, η κυρία Λινού απάντησε ότι οι συμμετέχοντες δεν ήταν ιατροί. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η μάσκα δεν προκαλεί τίποτα. Και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έδωσε τους κλινικούς ιατρούς που φορούν μάσκες επί πολλές ώρες, χωρίς να παθαίνουν τίποτα.