Ενήμερος για το θέμα των αρνητών της χρήσης της μάσκας στα σχολεία είναι ο Εισαγγελέας Πατρών, με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος και τον διευθυντή της Κώστα Γιαννόπουλο να τον έχει ειδοποιήσει για το θέμα άμεσα και έγκαιρα, από την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με αρκετούς εκπαιδευτικούς κύκλους αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι αρνητές της μάσκας το ξανασκέφτηκαν και πλέον έχουν απομείνει λίγοι, με τους περισσότερους από αυτούς (γονείς και μαθητές) να έχουν συμμορφωθεί με το μέτρο.

Μέχρι ώρας βέβαια δεν έχει χρειαστεί να γίνει καμία αναφορά στον Εισαγγελέα ή στην αστυνομία από τις διευθύνσεις των σχολείων. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα για τη χρήση του μέτρου.

Προβλήματα που πλέον δεν προέρχονται τόσο από τους αρνητές γονείς, όσο από τους μαθητές Λυκείου που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ηλικία, διανύοντας την εφηβεία τους, έχοντας έτσι εκ φύσεως ένα πνεύμα απειθαρχίας.

Περιστατικά με την άρνηση της χρήσης της μάσκας από μαθητές Λυκείων σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε κάποια σχολεία και μάλιστα σε ένα από αυτά χρειάστηκε η διεύθυνση να απειλήσει ότι θα καλέσει την αστυνομία. Μόνο τότε οι απείθαρχοι μαθητές φόρεσαν τη μάσκα τους.

Τι προβλέπεται για τους παραβάτες

Αξίζει να αναφέρουμε σε περίπτωση που οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο εξαιτίας της χρήσης της μάσκας, τότε απειλούνται από παρέμβαση Εισαγγελέα και την κατηγορία περί αμέλειας τέκνων.

Αν πάλι οι μαθητές αρνιούνται να φορέσουν τη μάσκα τους, μη φεύγοντας από τους σχολικούς χώρους και επιμένοντας να κάνουν μάθημα, τότε οι διευθύνσεις των σχολείων είναι υποχρεωμένες να καλέσουν την αστυνομία για να κάνουν τα δέοντα.

Πάντως, οι περισσότεροι από τους εκπαιδευτικούς, έχουν αφιερώσει χρόνο στην εκπαίδευση της χρήσης της μάσκας, μεταλαμπαδεύοντάς την στους μαθητές. 

Πάνω σε αυτό σημαντικό ρόλο έχει παίξει ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας που σε συνεργασία με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης έχει φροντίσει για να λύσει απορίες και ερωτηματικά πάνω στο θέμα.