Σε μια χώρα που κινδυνεύει να ξεμείνει από εργατικό δυναμικό, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, τα ρομπότ έρχονται να δώσουν τη λύση στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ.
Έχουμε δει ρομπότ σκύλους να περιπολούν σε πάρκα, μηχανήματα που μπορούν να ελέγχουν ανθρώπους για τον κορωνοϊό, ακόμη και ρομπότ που κρατούν συντροφιά σε αστροναύτες. Τους τελευταίους μήνες, την εμφάνισή τους στα σούπερ μάρκετ της Ιαπωνίας έχουν κάνει ρομπότ προηγμένης τεχνολογίας, τα οποία γεμίζουν τα ράφια με νέα προϊόντα. Πρόκειται για την εναλλακτική των επιχειρήσεων σε μια χώρα όπου σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.
Ονομάζεται Model-T, προς τιμή της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford, πρωτοπόρο στην αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής στις αρχές του περασμένου αιώνα. Τα ρομπότ με τις δαγκάνες (τρία δάχτυλα) πιάνουν αντικείμενα και τα τοποθετούν με μαεστρία στα ράφια.
Telexistence Model-T unveil
Ωστόσο, δεν κινούνται αυτόνομα. Πίσω από την δραστηριότητά τους βρίσκεται ένας άνθρωπος, ο οποίος με μάσκα εικονικής πραγματικότητας και δύο τηλεχειριστήρια σε κάθε χέρι, ελέγχει την κίνηση των ρομπότ.
Τα δύο μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ της χώρας έβαλαν στην παραγωγή δύο θεόρατα ρομπότ, τα οποία μπορούν να γεμίζουν τα ράφια των καταστημάτων. Η αλυσίδα καταστημάτων Lawson ενέταξε πιλοτικά το ρομπότ τον περασμένο μήνα, ενώ και η FamilyMart προχώρησε στο… πείραμα την εβδομάδα που μας πέρασε.
«Είναι ικανό να πιάσει ή να σηκώσει και να τοποθετήσει αντικείμενα διαφόρων σχημάτων και μεγέθους σε μια σειρά από σημεία», αναφέρει ο Ματ Κομάτσου, επικεφαλής της νεοφυούς επιχείρησης Telexistence, που κατασκευάζει τα εν λόγω ρομπότ.
Ρομπότ και εργαζόμενοι από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη
Η εύλογη απορία που γεννάται είναι σε τι μπορεί να εξυπηρετεί ένα ρομπότ, το οποίο χρειάζεται έναν άνθρωπο για να λειτουργήσει, μια χώρα όπως η Ιαπωνία που αδυνατεί να καλύψει τις θέσεις εργασίας στην αγορά της.
Όπως λένε οι υπεύθυνοι των σούπερ μάρκετ, αλλά και οι εμπνευστές του ρομπότ, ο χειριστής του ρομπότ μπορεί να εργαστεί πρακτικά από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως θα μπορούσε, δυνητικά, ένας εργαζόμενος να φορτώνει τα ράφια στα ιαπωνικά σούπερ μάρκετ από το εξωτερικό της χώρας.
Telepresense Robot T Model, Japanese Company Telexistence VR Controlled robot
Επιπλέον, ένα τέτοιο ρομπότ επιτρέπει σε ένα άτομο να εργάζεται σε διαφορετικά καταστήματα ταυτόχρονα, λέει εκπρόσωπος των σούπερ μάρκετ, FamilyMart, Σατόρου Γιοσιζάβα.
Ο Ιάπωνας δηλώνει πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρούν εργατικό προσωπικό, που να εργάζεται για 3-4 ώρες στον ανεφοδιασμό των καταστημάτων. Με τον τρόπο αυτό, ένας υπάλληλος μπορεί να εργάζεται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης σε διάφορα καταστήματα και έτσι η εταιρεία μπορεί να επικεντρωθεί στην πρόσληψη ταμείων.
Το ρομπότ δεν μπορεί να ξεπεράσει τον άνθρωπο σε αποδοτικότητα
Ωστόσο, το εντυπωσιακό ρομπότ δεν μπορεί για την ώρα να ξεπεράσει τον άνθρωπο στην παραγωγικότητα. Εκεί που το Model-T χρειάζεται 8 δευτερόλεπτα να τοποθετήσει ένα προϊόν στο ράφι, ένας άνθρωπος θα ολοκληρώσει την ίδια ενέργεια σε 5 δεύτερα. Επίσης, το ρομπότ αδυνατεί να ανεφοδιάσει φρέσκα προϊόντα, όπως φρούτα και λαχανικά ή είδη αρτοποιΐας που δεν είναι συσκευασμένα.
Robots at work: shelf-stacking 'kangaroo-bot'
Η Ιαπωνία βρίσκεται σε διαδικασία πλήρους αυτοματοποίησης της εργασίας, σε ποσοστό 27% των υπαρχουσών αρμοδιοτήτων σήμερα, ως το 2030. Παρότι το σχέδιο αυτό μπορεί να αντικαταστήσει ακόμη και 16 εκατ. θέσεις εργασίας, οι Αρχές αναφέρουν πως η χώρα θα εξακολουθεί να έχει έλλειμμα εργατικών χεριών 1,5 εκατ. εργαζομένων.