Ένα από τα θέματα που απασχολεί την ιατρική και την επιστημονική κοινότητα, με φόντο τον ερχόμενο χειμώνα είναι η συνύπαρξη της γρίπης και του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας Άννα Μαστοράκου ένας από τους βασικούς λόγους που το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να προχωρήσει φέτος αρκετά νωρίς στη συνταγογράφηση των εμβολίων κατά της γρίπης, ήταν και αυτός.

Να αποφύγει, όσο αυτό είναι δυνατόν, τη συνύπαρξη των δύο ιών, με τον ανθρώπινο οργανισμό να θωρακίζεται τουλάχιστον κατά του ενός εκ των δύο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβόλιο για τον άλλον.

"Είναι άγνωστο στην ιατρική επιστημονική κοινότητα το πώς μπορούν να συμπεριφερθούν μεταξύ τους οι δύο ιοί. Βλέπετε, ο κορωνοϊός εμφανίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, δεν γνωρίζαμε κάτι για αυτόν νωρίτερα, σε μία χρονική περίοδο που ο ιός της γρίπης ήταν σε φθίνουσα πορεία και όχι στην έξαρσή του". 

Κατά συνέπεια το φετινό χειμώνα θα έχει τη δυνατότητα η ιατρική – επιστημονική κοινότητα να προχωρήσει σε κάποια εμπειρικά και επιστημονικά συμπεράσματα για τα αποτελέσματα της συνύπαρξη αυτών των δύο ιών, στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου η συνύπαρξή τους μπορεί να είναι ανταγωνιστική ή μπορεί να συνεργάζονται μεταξύ τους, τονίζοντας ότι είναι ένα θέμα στο οποίο βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά.

Ένα επιπλέον ζήτημα για τη συνύπαρξη των δύο αυτών ιών είναι αυτό της παρόμοιας συμπτωματολογίας. Είναι ένα θέμα που το έχουν θέσει ήδη αρκετές φορές οι λοιμωξιολόγοι στις κατά καιρούς δηλώσεις τους στα τηλεοπτικά κανάλια.

«Πράγματι υπάρχει μία παρόμοια συμπτωματολογία που φέρνουν στον ανθρώπινο οργανισμό ο ιός της γρίπης και αυτός του κορωνοϊού. Ενδέχεται έτσι να δημιουργήσει το θέμα αυτό ένα πρόβλημα σε διαγνωστικό επίπεδο και αυτό θα είναι ένα ζήτημα για τον περιορισμό της διασποράς».


Τι χρειάζεται να κάνει ο κόσμος

Αυτό που χρειάζεται από πλευράς του κόσμου είναι να δείξει ψύχραιμος και να μην πανικοβληθεί, τηρώντας πάντα τα μέτρα που έχουν συστήσει οι ειδικοί για την προστασία κατά του κορωνοϊού.

Τα μέτρα αυτά, η χρήση της μάσκας και οι αποστάσεις ασφαλείας, είναι σίγουρο ότι θα έχουν ανασταλτική επίδραση στην έξαρση του ιού της γρίπης και των λοιμοξιογόνων ασθενειών που παρουσιάζονται τους χειμερινούς μήνες.

Έτσι, η προστασία κατά του κορωνοϊού μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα ως προς την αντιμετώπιση τους και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα μπλοκάρουν την έξαρση της γρίπης. 

Προτεραιότητα όμως για την αντιμετώπιση της γρίπης θα πρέπει να είναι πάντα ο έγκαιρος εμβολιασμός, ειδικότερα από τις ευπαθείς ομάδες, τους ανθρώπους με χρόνια προβλήματα υγείας, τις εγκύους και τα μικρά παιδιά.