Την ανησυχία που επικρατεί στον φαρμακευτικό κόσμο για την επάρκεια των αντιγριπικών εμβολίων μεταφέρει στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος.

Ο κ. Σοφιανόπουλος καλεί τον Υπουργό να αλλάξει κανόνες του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Το πλήρες κείμενο της επιστολής του, που κοινοποιήθηκε και προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στον φαρμακευτικό κόσμο σχετικά με την επάρκεια των αντιγριπικών εμβολίων που θα εισαχθούν στη χώρα μας. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως όλες οι εταιρίες παιδιάτρων και μεγάλο τμήμα του ιατρικού κόσμου και κατά προέκταση τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συστήνουν εμβολιασμό όλων ανεξαρτήτως των παιδιών.

Με δεδομένο πως μέχρι σήμερα πολύ μικρός αριθμός παιδιών εμβολιαζόταν καθώς το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού προβλέπει εμβολιασμό μόνο για ευπαθείς ομάδες του συγκεκριμένου ηλικιακού προφίλ, και με δεδομένο πως μεγάλο τμήμα του συγκεκριμένου ηλικιακού προφίλ θα χρειαστεί διπλές δόσεις, το ενδεχόμενο να μην επαρκεί ο αριθμός των εισαγόμενων εμβολίων αγγίζει τα όρια της βεβαιότητας.

Εάν δεν αλλάξουν οι κανόνες του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού είναι προφανές ότι οι γονείς θα πρέπει να πληρώσουν τοις μετρητοίς αντιγριπικά εμβόλια που απαιτούν κανονικά ηλεκτρονική συνταγή. Εάν πάλι κάτι τέτοιο ισχύσει με έκτακτη αναίρεση της παραπάνω υποχρέωσης από το Πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού, θα πρέπει αυτό να ανακοινωθεί από τις αρμόδιες αρχές και να τεθούν κάποιοι κανόνες προτεραιότητας σε σχέση και με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Το ίδιο πρόβλημα βεβαίως ισχύει και για τα υπόλοιπα ηλικιακά γκρουπ, καθώς για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, λόγω της καταστάσεως του COVID-19 αλλά και της γενικότερης ανησυχίας η οποία υπάρχει, θα εμβολιαστούν εκτάκτως. Κατά συνέπεια και σε αυτήν την κατηγορία θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα και διλήμματα.

Υπενθυμίζουμε πως ο Σύλλογός μας έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα κινδύνου από τον Μάιο για τον αριθμό των εισαγόμενων εμβολίων, διότι με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς, εάν υποθέσουμε πως γίνονταν πράξεις οι συστάσεις που εκπέμπονται από τις επιστημονικές κοινότητες και τα Μ.Μ.Ε., 7,5 εκατομμύρια Έλληνες δεν μπορούν να εμβολιαστούν με 4,5 εκατομμύρια εισαγόμενα εμβόλια.

Καλό θα ήταν επίσης, με βάση τα έκτακτα δεδομένα που αντιμετωπίζει η χώρα μας αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση τη σεζόν αυτή, να μην υπάρξει καθόλου clawback για τα αντιγριπικά εμβόλια και τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου, έτσι ώστε οι εταιρίες να έχουν κίνητρο να εισάγουν μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων από τον αναμενόμενο».