Το 39ο Φεστιβάλ Πάτρας Θεσμός Αρχαίου Δράματος ήταν σίγουρα το πιο σύντομο στην ιστορία του. 

Η πανδημία και η έλευση του κορωνοϊού, με τους όρους που έθεσε για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, δεν το άφησε να προχωρήσει στα σχέδια που είχε αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πάτρας.

Το φεστιβάλ και ο πρόεδρος του Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος είχαν για το φετινό καλοκαίρι (περασμένο πλέον) αρκετά σχέδια, φέρνοντας για ακόμα μία χρονιά ποιοτικές παραστάσεις στο κοινό της Πάτρας.

Μόνο που οι επιπτώσεις του κορωνοϊού ειδικά για αυτή τη διοργάνωση αποδείχθηκαν αρκετά ισχυρές. Βλέπετε το φεστιβάλ είναι ταυτισμένο με το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας και οι περισσότερες από τις παραγωγές που έρχονταν σε συμφωνία με τον ΟΚΠΕ είχαν (και έχουν) στην άκρη της σκέψης του να παίξουν σε αυτό τον υπέροχο χώρο.

Φέτος όμως με ένα Ρωμαϊκό Ωδείο άδειο από κόσμο εξαιτίας του περιορισμού των θέσεων, κάτι τέτοιο στάθηκε αδύνατον για πολλές από τις παραγωγές που είχαν έρθει σε επαφή οι διοργανωτές του φεστιβάλ.

Ο περιορισμός αυτός, σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη άλλου αξιόλογου και μεγάλου υπαίθριου χώρου στην Πάτρα, αποδείχθηκαν δύο κομβικά σημεία.

Έτσι το φετινό φεστιβάλ έγινε με μόλις μία παράσταση το «Δάνειο» (δύο εμφανίσεις) από το οποίο θα μας μείνει εκτός των άλλων η συγκινητική αναφορά του Σωτήρη Χατζάκη (ένας από τους δύο πρωταγωνιστές του έργου) στη μνήμη του ιδρυτή του ΟΚΠΕ Ανδρέα Ανδριόπουλου.Δείγμα της πλούσιας πολιτιστικής παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο εκλιπών στην πόλη του.

Το Φεστιβάλ Πάτρας το ερχόμενο καλοκαίρι του 2021 και εφόσον όλα πάνε καλά υγειονομικά, θα παρουσιαστεί σαφώς πιο "πλούσιο" στο πατρινό κοινό, έχοντας και έναν επετειακό χαρακτήρα για τα 40 χρόνια της παρουσίας και της προσφοράς του. Οπότε υπομονή.

Για την ώρα πάντως ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος ανέβασε μία φωτογραφία αποχαιρετώντας το φετινό καλοκαίρι από το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, με ένα συμβολικό και ιδιαίτερα εύστοχο τρόπο, αποσπώντας πολλά likes.

Και του χρόνου λοιπόν…