Μπορεί στις ταινίες να απεικονίζονται ως ξανθοί, ριψοκίνδυνοι θαλασσοπόροι και αιμοβόροι Σκανδιναβοί, που έσπερναν τον τρόμο λεηλατώντας την Ευρώπη, αλλά οι Βίκινγκς ίσως ήταν τελικά αρκετά διαφορετικοί απ’ ό,τι νομίζουμε οι περισσότεροι.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι Βίκινγκς -σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη – ήταν ένας κοινωνικός λαός, αλλά μια νέα μελέτη – η μεγαλύτερη του είδους της, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην επιθεώρηση Nature, έρχεται να συμπληρώσει κι άλλα κενά καθώς ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλοί Βίκινγκς ήταν καστανοί και δεν κατάγονταν αποκλειστικά από τη Σκανδιναβία. Στη μελέτη, που διήρκεσε έξι χρόνια, αρχαιολόγοι και άλλοι επιστήμονες ανέλυσαν με τεχνολογία DNA τους σκελετούς άνω των 400 Βίκινγκς από ταφικά σημεία στη Σκανδιναβία, τη Γροιλανδία και τη Βρετανία. Κι όπως ανακάλυψαν οι Βίκινγκς δεν κατάγονταν αποκλειστικά από τη Σκανδιναβία, αφού είχαν γονίδια και από τη νότια Ευρώπη και την Ασία.


Η μελέτη των ακαδημαϊκών των Πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και της Κοπεγχάγης, διαπίστωσαν ότι σε ταφικά σημεία των Βίκινγκς στη Σκωτία, είχαν ταφεί και ντόπιοι, που ίσως είχαν ενστερνιστεί την «ταυτότητα των Βίκινγκς». Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματά τους ανατρέπουν πολλές παγιωμένες αντιλήψεις αναφορικά με τους Βίκινγκς και τις περίεργες συνήθειές τους. «Τα ιστορικά βιβλία θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε πώς ήταν από γενετικής άποψης η εμφάνιση των Βίκινγκς», λέει ο Έσκε Γουίλερσλεφ, συνεργάτης του κολεγίου Σεντ Τζονς του Κέιμπριτζ. Σημειώνει δε, ότι η νέα μελέτη καταρρίπτει την παραδοσιακή εικόνα των ξανθών Βίκινγκς καθώς «πολλοί ήταν καστανοί κι είχαν επηρεαστεί από γενετική εισροή εκτός της Σκανδιναβίας».

Η «ταυτότητα» των Βίκινγκς

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης, γενετικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων πληθυσμών των Βίκινγκς στη Σκανδιναβία, πράγμα που υποδεικνύει ότι διάφορες ομάδες ήταν ίσως πιο απομονωμένες απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα. Ενώ δείχνει ότι η «ταυτότητα των Βίκινγκς» δεν περιοριζόταν μόνον στους ίδιους, αφού δύο σκελετοί που βρέθηκαν στο Όρκνεϊ, ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της Σκωτίας σε τάφους Βίκινγκς, είχαν DNA παρόμοιο με εκείνο των σύγχρονων Ιρλανδών και Σκωτσέζων.

Η λέξη Βίκινγκ προέρχεται από τον σκανδιναβικό όρο “vikingr”, που σημαίνει «πειρατής» και η εποχή της κυριαρχίας των Βίκινγκς ήταν μεταξύ του 800 μ.Χ. και του 1050 μ.Χ., όπως εξηγούν οι ερευνητές. Οι Βίκινγκς, ως γνωστόν, μετακινούνταν σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και πέρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό, όχι μόνον για να λεηλατήσουν χωριά και μοναστήρια, αλλά και για να ανταλλάξουν προϊόντα, όπως γούνες, λίπος φώκιας και χαυλιόδοντες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ανδρικές αυτές ομάδες αποτελούνταν από συγγενείς, γείτονες και φίλους. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η γενετική κληρονομιά των Βίκινγκς είναι ακόμη παρούσα σήμερα, αφού το DNA τους εντοπίζεται στα γονίδια του 10% των Σουηδών και του 6% των Βρετανών.