Αισθητή είναι τις τελευταίες ώρες η παρουσία της κακοκαιρίας «Ιανός» σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε επιφυλακή καθώς ο «Ιανός».

Στο «μάτι» του κυκλώνα βρέθηκαν τα νησιά του Ιονίου με ισχυρούς ανέμους και βροχές να πλήττουν Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Ο Μεσογειακός κυκλώνας Ιανός έφτασε το βράδυ της Πέμπτης στην ελληνική επικράτεια, «σαρώνοντας» με θυελλώδεις ανέμους εντάσεως έως και 10 μποφόρ το Ιόνιο, καθώς και την παράκτια γραμμή της Νότιας Ηπείρου, της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Η βροχή στα νησιά του Ιονίου, κατά βάση σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη ήταν έντονη, ενώ οι άνεμοι έπνεαν με 10 μποφόρ, προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις με όλα τα μέσα.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» για τις επόμενες ώρες, είναι οι Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα, Αρκαδία, Μεσσηνία, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσαν και οι πρώτες… ψιχάλες στην Αττική. Η Παρασκευή και μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, προβλέπεται να είναι το πιο δύσκολο και επικίνδυνο διάστημα της κακοκαιρίας για την Αττική.

Δήμαρχος Ιθάκης στο MEGA: Μεγάλες καταστροφές στο νησί
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί λόγω της κακοκαιρία «Ιανός».

Σύμφωνα με τον δήμαρχος είναι μεγάλες οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο, ενώ έχουν πλημμυρίσει καταστήματα και σπίτια. Αγώνας γίνεται για να σωθούν σκάφη στο λιμάνι και σπίτια, καθώς έχουν φύγει κεραμίδια από τις οροφές.

Από τις 3 τα ξημερώματα έχει πέσει το ρεύμα στο νησί, ενώ πολλά δέντρα έχουν ξεριζωθεί. Μέχρι στιγμής, δεν έχει κινδυνεύσει κανείς.

Επί ποδός η Πελοπόννησος για τον «Ιανό»
Απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από χθες για όλα τα μεγάλα φορτηγά και τα ρυμουλκούμενα στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός».

Στο λιμάνι του Κατάκολου, το παραμένει κλειστό, έχουν ξεμείνει μερικά κρουαζιερόπλοια, τα οποία ωστόσο δεν πρόκειται να κάνουν απόπλου σύντομα.

Ο Ιανός χτυπά τη Ζάκυνθο

Στη Ζάκυνθο βίντεο καταγράφει τη θαλασσοταραχή μέσα στο λιμάνι.

 


Λιμάνι Ζακύνθου ώρα 00:00 - Μεγάλη θαλασσοταραχή, τα κύματα βγαίνουν στη στεριά

Ακόμη, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου διάνοιξαν χαντάκια στις περιοχές του Αργασίου και του Αλυκανά που είχαν πλημμυρίσει.

Ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Στασινόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «υπάρχει συντονισμός και συνεργασία με κοινό στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση ζητημάτων και όλος ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση, ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε πολλά προβλήματα από τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανό».


Κυλλήνη medicane | Ο "Ιανός" ανεβάζει τα μποφόρ

Οι «εντολές» Χαρδαλιά
Οι αρχές δεν σταματούν να δίνουν συμβουλές στους πολίτες που βρίσκεται στις περιοχές κινδύνου, ενώ προσοχή συστήνουν και οι μετεωρολόγοι αφού τα καιρικά φαινόμενα θα είναι έντονα και επικίνδυνα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς νωρίτερα είχε ανακοινώσει νέα μέτρα κηρύσσοντας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις περιοχές απ’ όπου θα περάσει ο κυκλώνας ανακοινώνοντας νέα μέτρα.

Παράλληλα τρεις βασικές οδηγίες δίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες ενόψει της επέλασης της ισχυρής κακοκαιρίας «Ιανός» που θα πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας και λόγω της ισχυρής έντασης των φαινομένων, αλλά και της μεγάλης χρονικής διάρκειάς τους.

Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες, κυρίως, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες – επισημάνσεις – προειδοποιήσεις.

1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, σε χείμαρρους ή σε ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, ειδικά όταν είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

«Μένουμε σε εγρήγορση – Μένουμε σε επιφυλακή – Ακολουθούμε τις οδηγίες».

Μήνυμα του 112
Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) έστειλε, την Πέμπτη (17/09), νέο μήνυμα μέσω του 112 σε κατοίκους στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αχαΐα, στην Ηλεία και στη Μεσσηνία σχετικά με το «πέρασμα» του κυκλώνα.