Σαφές μήνυμα έστειλε το Βερολίνο στην Άγκυρα, εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, ότι σύντομα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δείξει στην Τουρκία το μαστίγιο. Αυτό δήλωσε ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ο Ερνστ Ράιχελ υπογράμμισε πως «έχουμε να κάνουμε με έναν δύσκολο γείτονα και το πρόβλημα αυτό δεν το αντιμετωπίζουμε μόνο με την Τουρκία, το αντιμετωπίζουμε και με τη Ρωσία. Και αυτή είναι δύσκολος γείτονας. Θα πρέπει να πείσουμε την Τουρκία. Το ερώτημα είναι πώς θα πείσουμε την Τουρκία. Νομίζω ότι η σωστή απάντηση είναι με μαστίγιο και καρότο. Θέλω να το τονίσω, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόκειται σύντομα να δείξει το μαστίγιο».

Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στο Βερολίνο και εκεί ανέφεραν ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα έγγραφο επιλογών που θα υποβληθεί την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εκεί θα αναφέρονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις και το ενδεχόμενο των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας και, ανάλογα με την κατάσταση που θα αντιμετωπίζουμε την επόμενη εβδομάδα σε σχέση με την Τουρκία, τότε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα αποφασίσουν τι θα γίνει».

Ο Γερμανός πρέσβης επικαλέστηκε και την Μέρκελ

Επικαλέστηκε στη συνέχεια την Άνγκελα Μέρκελ. «Και η καγκελάριος, με απόλυτη σαφήνεια, είπε ότι "εμείς ως ΕΕ προφανώς και υποχρεούμεθα να επιδείξουμε αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας". Είπε επίσης "δεν αποκλείεται η επιβολή κυρώσεων, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση". Δηλαδή, εγώ νομίζω ότι δεν λείπουν οι ξεκάθαρες θέσεις», είπε αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει από την άλλη: «Όμως, αν θέλουμε να πείσουμε την Τουρκία, νομίζω δεν αρκεί η Ευρώπη να περιορίζεται σε απειλές και κυρώσεις, αλλά να προσπαθεί να διεξάγει συζήτηση με έναν τέτοιο γείτονα. Και το λέω αυτό αν και γνωρίζω ότι μια τέτοια θέση, εδώ στην Ελλάδα, ενδέχεται να προκαλέσει κατηγορίες και καταγγελίες. Γι΄αυτό η καγκελάριος είπε, ότι προφανώς και οι σχέσεις με την Τουρκία θα εξελιχθούν ιδιαίτερα αρνητικά, όμως πρέπει να προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε στην Τουρκία και να προσπαθήσουμε να την πείσουμε να αλλάξει στάση, να μην επιδιώκει τη σύγκρουση. Διότι προφανώς, κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει το ενδεχόμενο σύγκρουσης».

Καθώς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, τέθηκε στον Γερμανό πρέσβη το ζήτημα της πώλησης όπλων από τη Γερμανία στην Τουρκία, ο δρ Ερνστ Ράιχελ είπε ότι η Γερμανία εφαρμόζει αυστηρά περιοριστικό καθεστώς για την εξαγωγή όπλων σε άλλες χώρες. «Η Γερμανία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πίστευε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την πώληση όπλων σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία. Όμως επειδή υπάρχουν δυσκολίες με την Τουρκία, εμείς χορηγούμε πολύ λιγότερα όπλα σε σχέση με το παρελθόν», είπε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά όπλα που έχουν δοθεί στην Τουρκία και δεν προέρχονται από την Γερμανία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ