«Παγιωμένη» εξακολουθεί να είναι η πτώση της ζήτησης στη φοιτητική κατοικία, έχοντας περάσει πλέον στο διάστημα που οι πρωτοετείς έφτασαν στην Πάτρα και μπαίνοντας σε αυτό όπου είναι να ανοίξει το Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με τους παράγοντες της κτηματομεσιτικής αγοράς, η πτώση εξακολουθεί να είναι πεσμένη, ενώ ένα σημαντικό μέρος των φοιτητών που είναι στη δεύτερη ή στην τρίτη χρονιά τους δεν έχουν καν ασχοληθεί με το ζήτημα, παρόλο που αρκετοί από αυτούς έχουν ξενοικιάσει από το διάστημα της καραντίνας.

Η πτώση, σύμφωνα με τον σύμβουλο και υπεύθυνο της Smart Deal Real Estate Γιώργο Σπηλιόπουλο, μοιάζει να είναι παγιωμένη σε ένα ποσοστό πάνω από 50% και δεν υπάρχει στον ορίζοντα η δυναμική για να αλλάξει κάτι πάνω σε αυτό.

Η ζήτηση των όσων έχουν απευθυνθεί στα μεσιτικά γραφεία (γιατί υπάρχει και ένας αριθμός σπουδαστών με χαμηλότερο μπάτζετ που ψάχνει μόνο του για ακίνητο) εστιάζεται κυρίως στο κέντρο της Πάτρας και στις περιοχές γύρω από αυτό.

«Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δυάρια που βρίσκονται στο κέντρο και περιμετρικά από αυτό, ενώ ένα από τα κυρίαρχα κριτήρια των επιλογών τους είναι το αν το ακίνητο είναι ανακαινισμένο ή όχι, προσφέροντάς τους τις ανάλογες ανέσεις.

Προτιμούνται έτσι και φέτος τα ανακαινισμένα διαμερίσματα που βρίσκονται στο κέντρο, παρόλο που σε περιοχές όπως στην Αγυιά, στην Ανθούπολη ή στην Αγία Σοφία μπορεί να βρει κάποιος φθηνότερα ή ακόμα και σε καλύτερη κατάσταση ακίνητα».

Το ενδιαφέρον των φοιτητών για το κέντρο έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τη συχνή συγκοινωνία που υπάρχει μέσω του Αστικού ΚΤΕΛ με το Πανεπιστήμιο Πατρών, με τους ενδιαφερόμενους να επιλέγουν να έχουν τα μαγαζιά, στέκια και γενικότερα σημεία συνάντησης, κοντά τους.

Μια εξήγηση της πτώσης, εκτός της πανδημίας

Ωστόσο, η μεγάλη προσφορά και η μικρή ζήτηση που εξακολουθεί και υπάρχει δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των διαμερισμάτων θα μείνουν φέτος ξενοίκιαστα.

Σύμφωνα με τον κ. Σπηλιόπουλο αυτό το ενδεχόμενο είναι δεδομένο για τα παλαιά διαμερίσματα.

Σε ότι αφορά πάντως τα αίτια της πτώσης της ζήτησης, πέρα από την πανδημία και τις επιπτώσεις που έχει φέρει αυτή ακόμα και στη λειτουργία των Πανεπιστημίων, υπάρχει και ένα ακόμα.

Έχει να κάνει με το ότι ένα μεγάλο ποσοστό των φοιτητών που μπήκαν φέτος στο ακαδημαϊκό ίδρυμα της πόλης, προέρχεται από την αχαϊκή πρωτεύουσα. Μένει εδώ με την οικογένειά του και κατά συνέπεια δεν φεύγει από το πατρικό του.