Απογοήτευση ένιωσαν οι έμποροι της Πάτρας και γενικότερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του για την ενίσχυση της αγοράς.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς που περίμεναν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ελπίζοντας να πάρουν μια ανάσα μπροστά σε όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την πτώση του τζίρου τους και τις συνέπειες που έχουν φέρει οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις τους, τα όσα ανακοινώθηκαν ήταν πολύ λίγα μπροστά στην ζημίες που έχουν υποστεί από όλο το διάστημα της πανδημίας.

Οι προτάσεις που είχε κάνει ο Εμπορικός Σύλλογος προς την κυβέρνηση για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, έμειναν προτάσεις, με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. «Καμία από αυτές δεν εισακούστηκε.

Περιμέναμε περισσότερα πράγματα από την ΔΕΘ και αυτά που μας δόθηκαν για την ενίσχυση της αγοράς είναι… τίποτα» τονίζει ο Κώστας Ζαφειρόπουλος.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου προβλέπει για τους μήνες που έρχονται λουκέτα και αύξηση ακόμα περισσότερο της ανεργίας. «Πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση θα δείξει έστω και την ύστατη ώρα την ελάχιστη διάθεση για να μας βοηθήσει, έχοντας κρατήσει με τη στάση που έχουμε δείξει τον δείκτη της ανεργίας.

Οι απολύσεις που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας δεν έχουν γίνει από τους εμπόρους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αλλά από τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και τις πολυεθνικές».

"Στηρίξαμε, δεν μας στήριξε..."

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν στηρίξει την οικονομία της χώρας, κρατώντας θέσεις εργασίας, ακόμα και σε μία τόσο δύσκολη περίοδο για την αφορά που δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια.

«Εμείς στηρίξαμε, αλλά το κράτος δεν μας στηρίζει» προσθέτει και συνεχίζει: «Οι παροχές και τα χρήματα που θα προέκυπταν από αυτές στο δημόσιο ταμείο θα επέστεφαν έτσι και αλλιώς στη συνέχεια, μέσα από την φορολογία. Έχουμε όμως ανάγκη αυτή τη στιγμή τις παροχές αυτές και τη ρευστότητα».

Μη ικανοποίηση υπάρχει και στον χώρο της εστίασης αφού το σύνολο σχεδόν τον αιτημάτων που είχαν ζητήσει οι επαγγελματίες δεν συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στο διάστημα της πανδημίας. Οπότε η ένεση που ήλπιζαν στην αγορά από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, δεν ήρθε ουσιαστικά ποτέ.

Και ο χειμώνας φαντάζει ακόμα πιο δύσκολος για δεκάδες εμπόρους της πόλης και ελεύθερους επαγγελματίες.