Για μία δύσκολη κατάσταση εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ιανός» έκανε λόγω ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τονίζοντας πως μπαίνουν σε κατάσταση ειδικής ανάγκης όλες οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ειδικότερα όπως ανέφερε ο υφυπουργός σε κατάσταση ειδικής ανάγκης λόγω του μεσογειακού κυκλώνα κηρύσσονται οι περιοχές:

Ηλεία
Αχαΐα
Αιτωλοακαρνανία,
Ζάκυνθος
Κεφαλονιά
Ιθάκη

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας

Κλειστά θα μείνουν την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός», κατόπιν εισηγήσεως του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου και έπειτα από πρόταση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΒΙ.ΠΕ Πατρών κ. Μπαλτά Κωνσταντίνου και της υπ’ αριθμ. 215 απόφασης Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας, Σπύρου Ν. Μυλωνά.

Έκτακτα μέτρα και στον Δήμος Αιγιάλειας

Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου, πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του, σήμερα Πέμπτη 17-9-2020 έκτακτη ευρεία σύσκεψη μετά την έκδοση Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ και της ΓΓΠΠ που ισχύει από το απόγευμα της Πέμπτης 17-09-2020 μέχρι και το Σάββατο 19-09-2020. 

Παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας, Λιμεναρχείου, Πυροσβεστικής, Δασαρχείου, οι Προϊστάμενοι Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής  Προστασίας του Δήμου, η Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ,  ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου  καθώς και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι.

Όλο το προσωπικό του Δήμου είναι σε επιφυλακή καθώς και τα μηχανήματα του Δήμου. Εκπονήθηκε σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης και τονίσθηκε η επιτακτική ανάγκη ενημέρωσης των συμπολιτών. Τονίσθηκε ότι είναι σημαντικό οι συμπολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και ιδιαίτερα συνιστάται:

  • Να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις και κυρίως την διέλευση χειμάρρων και ρεμάτων. 
  • Να ασφαλίσουν πόρτες και παράθυρα ερμητικά και να απομακρύνουν αντικείμενα τα οποία βρίσκονται στα μπαλκόνια και τις αυλές τους (γλάστρες, ομπρέλες κλπ) που αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές και τραυματισμούς. 
  • Να αποφύγουν να μείνουν σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους και ιδίως αυτοί που έχουν πλημμυρίσει κατά το παρελθόν. Να εξετάσουν το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνουν στα σπίτια τους και να φιλοξενηθούν σε συγγενείς ή φίλους.
  • Να αποφύγουν το περπάτημα πλησίον του παραλιακού μετώπου.
  • Να παρκάρουν τα οχήματά τους σε ασφαλές σημείο (π.χ. όχι κάτω από δέντρα ή  κοντά σε κολώνες της ΔΕΗ)
  • Οι καταστηματάρχες να κλείσουν όλες τις τέντες και να απομακρύνουν τυχόν επιγραφές-stand, ομπρέλες.
  • Οι αγρότες να αποφύγουν να μεταβούν στα κτήματά τους και να μην κάνουν καμία δράση εντός των δασών. ΄
  • Οι ιδιοκτήτες σκαφών να τα απομακρύνουν από τον χώρο ελλιμενισμού τους.

Απευθύνουμε  έκκληση προς όλους τους πολίτες να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν ανώδυνα το τυχόν επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο.

Απόφαση Δημάρχου Καλαβρύτων για τη διακοπή των μαθημάτων λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων

Απόφαση Δημάρχου Καλαβρύτων, για τη διακοπή των μαθημάτων, αύριο Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020, σε όλες τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αρμοδιότητας του Δήμου Καλαβρύτων, λόγω των έκτακτων και ακραίων καιρικών συνθηκών, που θα επικρατήσουν από σήμερα το απόγευμα στην περιφέρεια του Δήμου μας.

Συνιστούμε στους Δημότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες
• πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Αστυνομία - Πυροσβεστική.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία «Ιανός»
Η κακοκαιρία «Ιανός» φέρνει στην Ελλάδα μεσογειακό κυκλώνα και ήδη έχει σημάνει συναγερμός στην Πολιτική Προστασία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και των μετεωρολόγων η κακοκαιρία «Ιανός» θα χτυπήσει από σήμερα τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, τη Μεσσηνία, την Ηλεία, την Αχαΐα, την Αργολίδα, την Αρκαδία, τη Βοιωτία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Φωκίδα, την Εύβοια αλλά και την Αττική.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά υπάρχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου, ενώ πρόσθεσε πως το βράδυ θα υπάρχει εικόνα και για την Κόρινθο και την Αττική, περιοχές οι οποίες θα «χτυπηθούν» από την κακοκαιρία σε δεύτερο βαθμό.

Ασφαλίστε τα σπίτια τους – Μεγάλη προσοχή στους χειμάρρους
Ο υφυπουργός επανέλαβε τις οδηγίες που έδωσε χτες, ενώ κάλεσε τους πολίτες που θα βρίσκονται στις «κόκκινες» περιοχές να αποφύγουν κάθε μετακίνηση όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη το φαινόμενο.

«Καλώ τους πολίτες αυτών των περιοχών να ασφαλίσουν τα σπίτια τους, ενώ αν βρεθούν μπροστά σε χείμαρρο να μην επιχειρήσουν για κανένα λόγο να περάσουν απέναντι», είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός.