Στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΘΕΜΑ 104,6 και την εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη μίλησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Από τη Λέρο που βρίσκεται, απάντησε στα ερωτήματα για την πορεία των πολιτιστικών δρώμενων φέτος τον χειμώνα αλλά και την ανησυχία που επικρατεί στον καλλιτεχνικό κλάδο εν μέσω της πανδημίας. Η κυρία Μενδώνη, σε σχετική ερώτηση, δεν απάντησε αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κώστα Μαρκουλάκη για το μέλλον του θεάτρου.

Φημολογείται ότι οι δύο άνδρες συνομίλησαν και ο γνωστός ηθοποιός αφού εξέφρασε τις ανησυχίες του χώρου κατάφερε και έπεισε τον πρωθυπουργό, παρά τις ενστάσεις των ειδικών, να παραμείνουν ανοιχτά τα θέατρα και οι κινηματογράφοι. Η κυρία Μενδώνη, αποκάλυψε ωστόσο, ότι η ίδια είχε επικοινωνήσει με τον κ. Μαρκουλάκη και εξέφρασε τις ανησυχίες του καλλιτεχνικού κόσμου στην επιτροπή των επιδημιολόγων. Για φέτος τον χειμώνα, στόχος είναι να υπάρξει πολιτιστική δραστηριότητα.

Με τα έως τώρα δεδομένα, η κυρία Μενδώνη τόνισε, ότι θέατρα, κινηματογράφοι, και συναυλίες θα λειτουργήσουν με ποσόστωση η οποία θα αγγίζει το 50-60% σε πληρότητα. Παράλληλα, θα φοράνε υποχρεωτικά μάσκα όλη τη διάρκεια της παράστασης οι θεατές.

Παράλληλα, σημείωσε ότι όσα πολιτιστικά δρώμενα λειτούργησαν το καλοκαίρι σε κανένα δεν εντοπίστηκε κρούσμα και αυτό διότι τηρήθηκαν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ειδική αναφορά έκανε η κυρία Μενδώνη για τις συναυλίες, υπογραμμίζοντας ότι οι συναυλίες δεν θα γίνονται με όρθιους παρευρισκόμενους αλλά θα είναι αυστηρά καθισμένοι οι θεατές.

Παράλληλα, για εκδηλώσεις πολιτιστικές, όπως για παράδειγμα, παρουσίαση βιβλίου σε κάποιο μουσείο, θα υπάρξουν και εκεί πρωτόκολλα.

Όσον αφορά για την ημερομηνία εκκίνησης, όπως είπε η κυρία Μενδώνη η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Σημείωσε, ότι κατανοεί την ανησυχία των καλλιτεχνών που ήδη έχουν ξεκινήσει εντατικές πρόβες, ωστόσο, αναμένει και τις εισηγήσεις των ειδικών.