Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στην Ρουμανία ανήλθε σε 1.713 κατά το τελευταίο 24ωρο, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ, επί συνόλου 107.011 κρουσμάτων, ανακοίνωσε η ρουμανική κυβέρνηση.

Από την έναρξη της επιδημίας, 4.285 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο στην Ρουμανία και 50.000 έχουν αναρρώσει.

Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις εφάρμοσε αυστηρά μέτρα lockdown στην χώρα των 20 εκατομμυρίων κατοίκων τον Μάρτιο και, αν και οι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους από τις 15 Μαΐου.

Περί το ένα τρίτο των κρουσμάτων είναι συγκεντρωμένο σε τέσσερις περιφέρειες: την πρωτεύουσα Βουκουρέστι, την μεσαιωνική πόλη του Μπρασόβ και στις κομητείες Αργιες και Πράχοβα.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας στην Ρουμανία είναι από τους ταχύτερους στην Ευρώπη μαζί με την Ισπανία, την Γαλλία, την Μάλτα, την Κροατία και την Τσεχία.

Τα σχολεία άνοιξαν την Δευτέρα στην Ρουμανία, έπειτα από διακοπή έξι μηνών, και οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα.

Ψηφοφορία δημοτικών εκλογών είναι προγραμματισμένη για τις 27 Σεπτεμβρίου, με την εφαρμογή αυστηρών υγειονομικών μέτρων.