Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η εφαρμογή του νέου μοντέλου-στόχου (target model) από τον Νοέμβριο αποσκοπούν στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές, ανέφερε σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης.

Για να επιτύχει τον στόχο αυτό, «το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα σπάσει αυγά, όποια συμφέροντα και αν θιγούν και όποιες ιδεοληψίες και αν ταρακουνηθούν».

Την επισήμανση αυτή έκανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην 24η στρογγυλή τράπεζα του Economist με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως αν είχε εφαρμοστεί και στη χώρα μας το target model (η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην ΕΕ που δεν το έχει εφαρμόσει), «θα τερματίζονταν διάφορα ειδικά καθεστώτα και δώρα των κυβερνήσεων στον έναν και στον άλλον, που στρεβλώνουν την αγορά και προξενούν αδικίες, και κυρίως θα έπεφταν οι τιμές για τη βιομηχανία και τους απλούς καταναλωτές».

Ανήγγειλε τη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με την ιταλική έως τα τέλη του έτους και με τη βουλγαρική στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση στηρίζει τους παραγωγούς ενέργειας, αλλά αναγνωρίζει και το δικαίωμα της βιομηχανίας και του μέσου Ελληνα για χαμηλότερο κόστος ενέργειας. Ξεκαθάρισε πως οι δεσμεύσεις για μείωση των χρεώσεων χρήσης συστήματος της ενεργοβόρου βιομηχανίας, διατήρηση του μηχανισμού αντιστάθμισης για το κόστος των ρύπων και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ρεύμα της μέσης τάσης ισχύουν, τόνισε ωστόσο ότι η βασική τομή για τη μείωση του κόστους ενέργειας είναι το target model.

Ο υπουργός επισήμανε ακόμη ότι ο τερματισμός στο μέλλον των ειδικών καθεστώτων σημαίνει ότι θα ενταχθούν στο νέο σύστημα της ελεύθερης αγοράς και οι ΑΠΕ, ξεκινώντας από καλύτερους όρους για τους διαγωνισμούς και προχωρώντας κατόπιν σε πλήρη ένταξη των ΑΠΕ στο ενιαίο σύστημα.