Το 5ο Διεθνές Street Art Festival της Πάτρας στο πλαίσιο των παγκοσμίων και οικουμενικών προσωπικοτήτων που έχει σαν στόχο του να στολίσει τους τοίχους της πόλης, δημιούργησε τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, στη Γεωργίου Ολυμπίου 90.  

Με αυτή την πραγματικά εντυπωσιακή δημιουργία του EDMON1419 που αποτυπώνει την αυστηρότητα και το ύφος της προσωπικότητας του μεγάλου Γερμανού (αν και με Ολλανδική καταγωγή που έζησε κυρίως στην Αυστρία), το Street Art Festival της Πάτρας τιμά τη μνήμη του καλλιτέχνη και τα 250 χρόνια από την γέννησή του.

Εορτασμοί που γίνονται τη φετινή χρονιά σε πολλά μέρη της Ευρώπης για μια προσωπικότητα που είχε μία δραματική υφή στη ζωή της και που άλλαξε μέσα από αυτή τον κόσμο της μουσικής.

Ο Μπετόβεν υπήρξε πράγματι μία τραγική μορφή, καθώς από πολύ μικρός βίωσε την κακοποίηση από τον μέθυσο πατέρα του, ενώ έχασε νωρίς και την αγαπημένη του μητέρα.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, στα 26 χρόνια του, ξεκίνησε η σταδιακή απώλεια της ακοής του, που όμως χάρης στη δύναμη της θέλησης του δεν στάθηκε ικανή για να τον εμποδίσει στο να αναπτύξει την μουσική του ιδιοφυΐα.

Ωστόσο, περί τη δεύτερη δεκαετία του 19ου αιώνα ο Μπετόβεν ήταν ολοκληρωτικά κουφός. Το 1826 έχασε τη ζωή του από διάφορα προβλήματα υγείας. Το σημαντικό, πέρα από τα έργα του, είναι η στάση ζωής που επέδειξε. 

Δεν έγινε ποτέ αυλικός, δεν εργάστηκε ποτέ για την Εκκλησία και διατήρησε την ανεξαρτησία του, ζώντας μόνο μέσα από τα έργα και τη μουσική του. Μια προσωπικότητα που άλλαξε τα πάντα σε αυτή τη τέχνη, διαμορφώνοντάς την όσο κανείς. 

Δικαίωσε όσους λένε ότι πίσω από τους πραγματικά μεγάλους καλλιτέχνες, κρύβεται μία δραματική ζωή που δεν τους χαρίζει ποτέ την ευτυχία, αλλά τους δίνει την ευκαιρία για να απογειώσουν το ταλέντο τους.  

Και όσο «σκοτεινός» μπορεί να ήταν ο Μπετόβεν, τόσο φωτεινή ήταν η μουσική του. Στην φωτογραφία μια νυχτερινή λήψη του Άρη Μπετχαβά από την τοιχογραφία που αναδεικνύει αυτή την πτυχή του.