Τρέμει η καρδιά δεκάδων γονέων που ξεκίνησαν να στέλνουν το παιδάκι τους στο νηπιαγωγείο μπροστά στον απόηχο των πρώτων ημερών της σχολικής χρονιάς.

Τα νηπιαγωγεία, τουλάχιστον σε ότι αφορά την Πάτρα, είναι στη χειρότερη μοίρα από τις υπόλοιπες βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης, με 27 από αυτά να στεγάζονται σε κτίρια ακατάλληλα που δεν ενδείκνυνται για την ευαίσθητη νηπιακή ηλικία.

Αυτό το γνωρίζαμε πριν από τον κορωνοϊό και ασφαλώς και το γνωρίζει το υπουργείο Παιδείας, έχοντας ενημερωθεί τόσο από τον δήμο, όσο και από τους συνδικαλιστικούς φορείς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εδώ και χρόνια. 

Το θέμα όμως είναι ότι φέτος, σύμφωνα με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, δεν έγινε απολύτως τίποτα από το υπουργείο και τους μηχανισμούς του στο να διορθώσουν κάπως την κατάσταση, γνωρίζοντας τις ειδικές συνθήκες της φετινής σχολικής χρονιάς.

Το υπουργείο δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την ανεύρεση νέων κτιρίων για τα 27 αυτά νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε ισόγεια διαμερίσματα, σε πρώην εμπορικά καταστήματα, σε ακίνητα μικρά που μοιάζουν με κελιά, παρά με σχολεία.

Το ξεκαθαρίζουμε: Το κράτος είναι αυτό που είναι υπεύθυνο για την ανέγερση και την ανεύρεση νέων σχολικών υποδομών, ο δήμος είναι υποχρεωμένος να συντηρεί τις δομές αυτές, όσο καλύτερα μπορεί.

Στην περίπτωση βέβαια των νηπιαγωγείων αυτών δεν του δίνονται και πολλά περιθώρια. Πάνω από 2.500 νήπια πηγαίνουν σε αυτά τα νηπιαγωγεία και στοιβάζονται σε μικρές αίθουσες, σε συνθήκες πανδημίας.

Ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα λόγω της υποχρεωτικής εκπαίδευσης

Το πρόβλημα μάλιστα είναι μεγαλύτερο από την περσινή χρονιά και μετά όταν καθιερώθηκε η υποχρεωτική διετής προσχολική εκπαίδευση κα έτσι αυξήθηκε ο αριθμός των νηπίων.

Σύμφωνα με στοιχεία εκπαιδευτικών, από τα 209 τμήματα του συνόλου των νηπιαγωγείων της Πάτρας, τα 76 έχουν πάνω από 20 μαθητές και τα 133 πάνω από 17. Καταλαβαίνει κανείς το πρόβλημα που υπάρχει.

Ακατάλληλες υποδομές (μάλιστα εκτός των 27 νηπιαγωγείων υπάρχουν τουλάχιστον άλλα δέκα που έχουν προβλήματα στα κτίρια τους) και μεγάλος αριθμός νηπίων, κάνουν τους γονείς να τρέμουν το ενδεχόμενο της διασποράς.

Και ειδικά μετά τις πρώτες ημέρες ύστερα από τις μάσκες "γίγαντες" που έδωσαν στα νήπια (αρκετοί μίλησαν για μάσκες που μύριζαν άσχημα), βλέποντας αυτή την κατάσταση που έχει προκύψει, το σκέφτονται σοβαρά να μη στείλουν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο.

Και όχι λόγω μάσκας, αλλά εξαιτίας της μη προετοιμασίας των κεντρικών μηχανισμών της δημόσιας εκπαίδευσης για αυτή την ειδική σχολική χρονιά.