Περίπου το 40% των περιστατικών μετάδοσης του κορωνοϊού συμβαίνει πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου Covid-19 στους φορείς του ιού, ενώ ένα πρόσθετο 35% συμβαίνει κατά την πρώτη μέρα εκδήλωσης των συμπτωμάτων ή την αμέσως επόμενη, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Συνολικά, περίπου τρία στα τέσσερα περιστατικά μετάδοσης συμβαίνουν σε ένα χρονικό «παράθυρο» που εκτείνεται από δύο έως τρεις μέρες πριν την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων μέχρι δύο έως τρεις μέρες αμέσως μετά. Όμως σε ανθρώπους με μακρύτερη περίοδο επώασης του ιού, η προσυμπτωματική μεταδοτική περίοδος είναι ακόμη μεγαλύτερη και πιο πρόωρη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στη βιοστατιστική και επιδημιολογία δρα Λούκα Φερέτι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το «Nature», μελέτησαν 191 περιπτώσεις μετάδοσης του κορωνοϊού, δίνοντας έμφαση στο πότε ακριβώς έγινε η αρχική λοίμωξη σε έναν άνθρωπο, πότε εκδηλώθηκαν τα πρώτα συμπτώματα του (αν είχε) και πότε μετέδωσε τον ιό σε κάποιον άλλο.

Η μελέτη τονίζει τη σημασία των μαζικών διαγνωστικών τεστ, της ιχνηλάτησης των επαφών και της προληπτικής τήρησης των φυσικών αποστάσεων, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εξάπλωσης του κορωνοϊού από προσυμπτωματικούς ανθρώπους. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως «είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι να αυτο-απομονώνονται από τους άλλους αμέσως μόλις προσέξουν ότι έχουν το παραμικρό σύμπτωμα, ακόμα και ήπιο».