Αέρα ελευθερίας μετά από 37 χρόνια στη φυλακή αναπνέει πλέον ένας άνδρας στη Φλόριντα, που αθωώθηκε χάρη σε νέες εξετάσεις DNA για τον φόνο και βιασμό μιας κοπέλας, που δεν είχε διαπράξει το 1983.

Ο 55χρονος Ρόμπερτ Ντυμπουάζ είχε καταδικαστεί βάσει μιας αναξιόπιστης μαρτυρίας πληροφοριοδότη της αστυνομίας και ανάλυσης αποτυπώματος δαγκώματος στο θύμα σε άλλη μια περίπτωση κακοδικίας στις ΗΠΑ, αλλά χθες ο δικαστής της κομητείας Χίλσμπορο της Φλόριντα, Κρίστοφερ Νας απήλλαξε τον άνδρα απ’ όλες τις κατηγορίες. «Το δικαστήριο αυτό απέτυχε να απονείμει δικαιοσύνη στην περίπτωσή σας επί 37 ολόκληρα χρόνια. Σήμερα επιτέλους τα κατάφερε», είπε ο δικαστής. Ο Ντυμπουάζ είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως στην εσχάτη των ποινών και στη συνέχεια σε ισόβια κάθειρξη για τον φόνο της 19χρονης Μπάρμπαρα Γκραμς, που έπεσε προηγουμένως θύμα βιασμού και άγριου ξυλοδαρμού κατά την επιστροφή της στο σπίτι της από τη δουλειά της σε εμπορικό κέντρο της Φλόριντα. Αλλά στην ακρόαση της Δευτέρας στο δικαστήρια παρουσιάστηκαν στοιχεία, που έδειξαν ότι τα ίχνη από το δάγκωμα στο αριστερό μάγουλο του θύματος δεν προέρχονται από τα δόντια του 55χρονου, ενώ νέες αναλύσεις DNA απέδειξαν ότι δεν μετείχε στη φονική επίθεση.

Η αθώωσή του ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας των εισαγγελέων και του Ιnnocence Project, μιας ΜΚΟ που ασχολείται με τις υποθέσεις ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί εσφαλμένα. Ο Ντυμπουάζ αποφυλακίστηκε από το σωφρονιστικό κατάστημα Χάρντι στην κεντρική Φλόριντα στις 27 Αυγούστου και συναντήθηκε επιτέλους με τη μητέρα και την αδελφή του. Έκτοτε ζει στην Τάμπα σ’ ένα κέντρο φιλοξενίας αδίκως φυλακισθέντων κι όπως λέει, θα πρέπει τώρα, να μάθει τους τρόπους της σύγχρονης ζωής, από τα ψώνια σε εμπορικά κέντρα μέχρι τη χρήση έξυπνων κινητών. Η εγκληματολόγος Νάνσι Γουϊλσον κατέθεσε στο δικαστήριο μετά τη νέα ανάλυση DNA ότι δύο άτομα ενεπλάκησαν στην φονική επίθεση κατά της Μπάρμπαρα Γκραμς, και ουδείς εξ αυτών δεν είχε σχέση με τον Ντυμπουάζ. Ο φόνος της τέθηκε στο αρχείο των άλυτων υποθέσεων.