Σημαντικές «παρτίδες» αναδρομικών αναμένεται να λάβουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αρκετές κατηγορίες συνταξιούχων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» για τα αναδρομικά 11μηνου στις κύριες συντάξεις, τα ποσά φτάνουν έως 9.200 ευρώ για συνταξιούχους ΔΕΚΟ και τραπεζών, έως 4.960 ευρώ για συνταξιούχους του ΙΚΑ, έως 3.377ευρώ για ασφαλισμένους του ΝΑΤ και μέχρι 2.800 ευρώ για συνταξιούχους του ΟΑΕΕ.

Τα αναδρομικά θα πιστωθούν με διαδικασίες-«εξπρές» μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός.
Τι ισχύει για τις επιστροφές

Επιστροφές, κατά το ίδιο ρεπορτάζ, θα έχουν περίπου 800.000 συνταξιούχοι από τα εν λόγω Tαμεία, οι οποίοι είτε έχουν κύρια σύνταξη πάνω από τα 1.000 ευρώ μικτά είτε η κύρια σύνταξη είναι μικρότερη των 1.000 ευρώ, αλλά ξεπερνά τα 1.000 ευρώ σε σύνολο με άλλες συντάξεις (επικουρική ή δεύτερη κύρια λόγω θανάτου κ.λπ.).

Τα αρχεία των δικαιούχων από κάθε Tαμείο (πλην Δημοσίου) έχουν ετοιμαστεί από την ΗΔΙΚΑ και τα τελικά ποσά των αναδρομικών θα υπολογιστούν αυτή την εβδομάδα για πληρωμή μόλις δοθεί και επίσημα το «πράσινο φως» στον e-ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τα αναδρομικά για το Δημόσιο είναι θέμα χρόνου να οριστικοποιηθούν και ανάλογα με τις κυβερνητικές αποφάσεις οι πληρωμές μπορεί να γίνουν μέσα στον Οκτώβριο, αν δεν δοθούν νωρίτερα.
Αναδρομικά: Ποιες κατηγορίες συνταξιούχων αφορούν

Στις κατηγορίες συνταξιούχων που θα πάρουν αναδρομικά περιλαμβάνονται:

1. Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, χηρείας και αναπηρίας, που έπαιρναν οριστική κύρια σύνταξη στο διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου2016 και είχαν τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 που τους επιστρέφονται.
2. Οι συνταξιούχοι με δύο ή και περισσότερες κύριες συντάξεις.
3. Οσοι είχαν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Ιούνιο του 2015 και πληρώθηκαν μετά το 2016 με προσωρινές ή οριστικές συντάξεις.
4. Οι κληρονόμοι συνταξιούχων.
5. Οσοι είχαν μόνο προσωρινή σύνταξη στο 11μηνο των αναδρομικών.
6. Οι συνταξιούχοι που είχαν απασχόληση για όλο το 11μηνο ή για μικρότερο διάστημα.

Ένα σημείο που χρήζει προσοχής είναι ότι θα υπάρξουν και πολλές κατηγορίες που έχουν μεν αναδρομικά, αλλά ίσως να μην καταβληθούν άμεσα γιατί θα χρειαστεί διπλός έλεγχος ή και αίτηση αν πρόκειται για κληρονόμους θανόντων που είχαν τις μειώσεις στις συντάξεις τους και άρα τα αναδρομικά τα δικαιούνται οι κληρονόμοι.