Ο Γάλλος αναλυτής και Διευθυντής του Ιδρύματος Στρατηγικών Μελετών της Γαλλίας, Μπρούνο Τερτραί, έκανε τις εκτιμήσεις του σχετικά με τα επόμενα βήματα της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Τερτραί αναφέρθηκε τόσο στο ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης και την πιθανότητα να παρέμβει η Γαλλία, όσο και για το ποια στάση πιστεύει πως θα κρατήσει η ΕΕ απέναντι στην Αγκυρα όσον αφορά τις κυρώσεις.

«Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια θα ερμηνευτεί ως σημάδι αποκλιμάκωσης. Δεν ξέρω ποια ακριβώς ήταν η πρόθεση, πάντως θα ερμηνευτεί σαν ένα σημάδι αποκλιμάκωσης, ακόμη κι αν η Τουρκική κυβέρνηση, όπως το καταλαβαίνω, έχει ξεκαθαρίσει πως το συγκεκριμένο σκάφος μπορεί και να επιστρέψει και ίσως να επιστρέψει», είπε αρχικά στο δελτίο του ΣΚΑΪ.

Για το ενδεχόμενο να επιβληθούν τελικά κυρώσεις στην Τουρκία, ο Γάλλος αναλυτής δεν έκρυψε τις αμφιβολίες του.

«Αν δεν αλλάξει κάτι από σήμερα μέχρι τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ήταν πολύ δύσκολο να υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των μελών της ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ίσως υπάρξει μια έκκληση για προσοχή, κάποιες προειδοποιήσεις κατά της Τουρκίας, αλλά αμφιβάλλω για το εάν θα υπάρξει κάποια συμφωνία για κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε αυτή τη φάση», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος για την συνάντηση Μακρόν -Μητσοτάκη και την συνεργασία σε αμυντικό εξοπλισμό, ο κ. Τερτραί σχολίασε πως «προφάνως έχει υπάρξει το ενδιαφέρον της Γαλλίας να πουλήσει υπερσύγχρονο οπλισμό σε διάφορα μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Συζητήσεις υπήρχαν εξάλλου και πριν από αυτή την κρίση. Γνωρίζω ότι οι Γάλλοι θέλουν να λαμβάνουν υπόψη ότι κάθε μεγάλη συμφωνία οπλικών συστημάτων πρέπει να συνεπάγεται και να σημαίνει κάποιας μορφής αυξημένης στρατηγικής συνεργασίας. Οπότε το να πουλάς όπλα όπως τα Rafale ή τις φρεγάτες, είναι κάτι που οδηγεί, ή είναι κάτι που οι Γάλλοι θα ήθελαν να βλέπουν ως μια στενότερη στρατηγική συνεργασία», είπε.

Απαντώντας στο αν η Γαλλία θα συμμαχούσε με την Ελλάδα σε περίπτωση που υπήρξε ξεκάθαρη στρατιωτική επίθεση, τόνισε πως δεδομένα θα συμμετείχε το Παρίσι.

«Θα σας δώσω το προαίσθημά μου. Δεν ξέρω τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο Εμανουέλ Μακρόν, όμως θα ήταν κάπως έτσι: Εάν υπήρχε μια ξεκάθαρη στρατιωτική επίθεση ή κάτι αντίστοιχο, απέναντι σε έναν Ευρωπαίο εταίρο, ή έναν σύμμαχο όπως η Ελλάδα, θα ήταν αδύνατο για μια χώρα σαν την Γαλλία το να μην αντιδράσει στρατιωτικά. Θα ήταν απλά αδύνατο», ήταν τα λόγια του.