Δεν είναι λίγες οι φορές, που καθώς βρισκόμαστε έξω με το κλίμα της παρέας να είναι χαλαρό και εύθυμο, οι απόψεις ξαφνικά να διίστανται αναφορικά με το εάν κάποιος μας φλέρταρε ή αν απλά ήταν ευγενικός. Αυτές οι μικρές παρεξηγήσεις είναι ιδιαίτερα συχνές, καθώς δεν μπορούμε να ορίσουμε το φλερτ με αυστηρούς όρους που να περιγράφουν ακριβώς τι είναι αλλά και το πώς λειτουργεί, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν ανάμεικτα συναισθήματα, με συχνότερο αυτό της αμηχανίας. Ωστόσο, πώς μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς σημαίνει το χαμόγελο ενός άλλου ατόμου;

Φλερτ και έκφραση

Υπάρχει μια μοναδική, αναγνωρίσιμη έκφραση του προσώπου που αντιπροσωπεύει το φλερτ – και αν υπάρχει, τι μεταφέρει και πόσο αποτελεσματική είναι; Παρόλο που το φλερτ αναφέρεται στον σύγχρονο διάλογο των μέσων και τα παραδείγματά του είναι κυριολεκτικά «παντού», λίγα είναι τα επιστημονικά δεδομένα για τους υποκείμενους μηχανισμούς του και την λειτουργία του. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Kansas διαπίστωσαν ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις – όπως το ρομαντικό ή σεξουαλικό ενδιαφέρον για κάποιον – μπορούν να μεταφερθούν σε άλλους μέσω μη λεκτικών στοιχείων, όπως είναι η έκφραση του προσώπου. «Με άλλα λόγια, το φλερτ υπάρχει και λειτουργεί» επισημαίνουν οι ερευνητές.
Δείτε επίσης: Εντυπωσιάζει η μεγαλύτερη γυάλινη γέφυρα στον κόσμο

Η ιδιαιτερότητα του φλερτ

«Στις έξι μελέτες μας, βρήκαμε ότι οι περισσότεροι άνδρες ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν μια συγκεκριμένη γυναικεία έκφραση του προσώπου ως αντιπροσωπευτική του φλερτ» δηλώνει ο Omri Gillath, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Kansas και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Έχει μια μοναδική μορφολογία και διαφέρει από τις εκφράσεις που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως είναι για παράδειγμα το χαμόγελο, που δεν αναγνωρίζεται απαραίτητα ως έκφραση του φλερτ» εξηγεί. Στα πειράματα, οι γυναίκες – μερικές επαγγελματικές ηθοποιοί και ορισμένες που συμμετείχαν εθελοντικά – κλήθηκαν είτε να πάρουν μια αυθόρμητη έκφραση φλερτ είτε να ακολουθήσουν συγκεκριμένες οδηγίες με βάση την υπάρχουσα ανθρωπολογική βιβλιογραφία για αυτό που οι ερευνητές ορίζουν ως φλερτ.