Οι συνέπειες στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδος εξαιτίας της πτώσης της τουριστικής κίνησης δεν έχουν γίνει και τόσο εμφανείς μέχρι ώρας, με εξαίρεση τους άμεσα εμπλεκομένους.

Αυτή είναι η αλήθεια. Η πτώση του τουρισμού δεν μας έχει επηρεάσει τόσο αρνητικά, όσο έχει επηρεάσει, αλλά τοπ μέρη της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας που οι οικονομίες τους στηρίζονται αποκλειστικά στον κλάδο αυτόν.

Το πρωτογενές πλεόνασμα άλλωστε για την περιοχή στον τουρισμό αντιστοιχεί στο μόλις 1,4 εκατομμύρια ευρώ του συνόλου της τουριστικής πίτας.

Έρχεται όμως η ώρα που οι συνέπειες αυτές θα φανούν, με έναν έμμεσο και δευτερογενή τρόπο και στην δική μας αγορά. Από τον Σεπτέμβρη και μετά, δηλαδή.

Είναι η χρονική περίοδος που συνήθως τα προηγούμενα χρόνια επέστρεφαν στην βάση τους οι εσωτερικοί οικονομικοί "μετανάστες" του τουρισμού, όσοι δηλαδή έβρισκαν για την καλοκαιρινή σεζόν δουλειά σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου ή στην Κρήτη.

Είτε σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια, είτε σε μπαρ, ταξιδιωτικά γραφεία κτλ. Ο αριθμός τους δεν είναι καθόλου μικρός και ο μισθός που έπαιρναν ήταν αρκετά υψηλός, με αποτέλεσμα με τα χρήματα που έβγαζαν το καλοκαίρι να περνούν και μάλιστα με σχετική άνεση και τον χειμώνα.

Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς την φετινή καλοκαιρινή σεζόν είτε δεν δούλεψε καθόλου και δεν πήγε στα νησιά ή εργάστηκε για λίγο, χωρίς να κατορθώσει να συγκεντρώσει ένα καλό κομπόδεμα.

Τα χρήματα αυτά λοιπόν είναι που θα λείψουν από την αγορά της Πάτρας και αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες σε κάθε μορφή καταστημάτων.

Αν προσθέσεις σε αυτό και τα χρήματα που θα λείψουν από τη μείωση της προσέλευσης των φοιτητών τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, έρχεται και δένει το γλυκό.

Ο χειμώνας θα είναι βαρύς δυστυχώς για την Πάτρα και μία από τις αιτίες αυτού θα είναι και η τεράστια πτώση που υπήρξε στην εθνική τουριστική μας βιομηχανία.