Δίχως δεκατιανό ενδέχεται να μείνουν οι μαθητές των φτωχών οικογενειών της Πάτρας, με τον Κοινωνικό Οργανισμό και τον Δήμο να κάνουν προσπάθειες για να υλοποιήσουν το πρόγραμμα, σε μία χρονιά που τα σχολεία φαίνεται ότι θα το έχουν περισσότερη ανάγκη από ποτέ.

Μιλάμε για το πρόγραμμα που υλοποιούσε τα τελευταία χρόνια με δικά του χρήματα ο Δήμος, μοιράζοντας τρόφιμα και είδη του δεκατιανού γεύματος στις οικογένειες των μαθητών που βρίσκονταν σε δυσχερή οικονομική θέση.

Το πρόγραμμα αυτό είχε ξεκινήσει λίγο μετά από την κορύφωση της οικονομικής κρίσης και είχε σαν στόχο να σταματήσει τα φαινόμενα λιποθυμιών μαθητών που είχαν παρατηρηθεί και στα σχολεία της Πάτρας από την πείνα.

Η ανταπόκριση των μαθητών ήταν μεγάλη, δείγμα των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν δεκάδες οικογένειες της Πάτρας που δεν είχαν την δυνατότητα να δώσουν στα παιδιά τους ένα ποτήρι γάλα ή ένα κουλούρι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την περασμένη χρονιά οι μαθητές που έκαναν αίτηση για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα έφτασαν τους 1.200. 

Αριθμός που για την νέα σχολική χρονιά, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν για την εξάπλωση της φτώχειας στην κοινωνία της Πάτρας, αναμένεται να είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Όμως το ζήτημα είναι ότι τα χρήματα που έχουν βγει ή που έχουν «χαθεί» από το δημοτικό ταμείο λόγω των ελαφρύνσεων και των παροχών του δήμου προς τους δημότες του, σε όλο αυτό το πακέτο που είχε εξαγγείλει για τη στήριξη τους στο διάστημα της πανδημίας, έφτασε τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι πόροι του Δήμου εξαντλούνται και είναι αμφίβολο αν φέτος καταφέρει να τρέξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα που χρηματοδοτούταν αποκλειστικά από το ταμείο του.

Ο Κοινωνικός Οργανισμός έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της υλοποίησης του ειδικά για φέτος.

Παράλληλα, μαζί με τον Δήμο, είναι αποφασισμένος να πιέσει κυβέρνηση και κράτος για την ενίσχυση των κονδυλίων, έτσι ώστε να υλοποιήσει και το δεκατιανό. Όμως για την ώρα όλα είναι ανοικτά.