Η εντολή από τη αρχή ήταν σαφής και αυτή εφαρμόζεται με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού. Κανένας μαθητής δεν πρόκειται να περάσει την πύλη του σχολείου του, χωρίς να φοράει μάσκα.

Έτσι, στις λιγοστές περιπτώσεις που το πρωί της Δευτέρας στις 14 Σεπτεμβρίου, πήγαν μαθητές συνοδευόμενοι από τους γονείς τους για μάθημα, μη φορώντας μάσκα, δεν τους επιτράπηκε η είσοδος.

Οι περισσότεροι από τους γονείς αυτούς δεν αντέδρασαν και έφυγαν από το σχολείο. Ωστόσο, είναι άγνωστο το τι θα κάνουν οι γονείς αυτοί για την επόμενη μέρα, το αν δηλαδή θα συμμορφωθούν με το μέτρο της χρήσης της μάσκας ή δεν ΘΑ στέλνουν καθόλου τα παιδιά τους στο σχολείο για φέτος.

Πάντως, για τις περιπτώσεις εκείνες που οι γονείς δεν θα στέλνουν το παιδί τους στο σχολείο υπάρχει το ενδεχόμενο της εισαγγελικής παρέμβασης για παραμέληση τέκνου, κάτι που θα γίνεται  κατόπιν εντολής από την Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ή την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Δυτικής Ελλάδος.

Το σχολείο, άλλωστε, είναι υποχρεωτικό, σύμφωνα με το νόμο για τα παιδιά από 5 ετών έως 15. Αξίζει να αναφέρουμε, ωστόσο, ότι η πλειοψηφία των μαθητών επιστρέφει στις τάξεις φορώντας τη μάσκα και υπακούοντας στο μέτρο.

Υπεύθυνοι για την τήρηση του συγκεκριμένου μέτρου, τη χρήση δηλαδή της μάσκας, θα είναι τα ίδια τα σχολεία και οι διευθύνσεις τους, ενώ σύμφωνα τους ανώτατους εκπαιδευτικούς φορείς της περιοχής οι εκπαιδευτικοί θα έχουν μία λίστα με τους μαθητές που δεν εμφανίζονται για μάθημα.

Παράλληλα, θα υπάρχουν κλιμάκια ελεγκτών ή εποπτών που θα εμφανίζονται κάθε τόσο στα σχολεία για να δουν αν τηρείται η χρήση της μάσκας και αν υπάρχουν μαθητές που έχουν μπει για μάθημα χωρίς να την φορούν.

Σε μία τέτοια περίπτωση μαθητές και γονείς θα εμπίπτουν στις κυρώσεις του νόμου, ενώ θα υπάρχουν και συνέπειες για τα σχολεία που θα διαπιστωθούν ότι ανέχονται τέτοιες καταστάσεις.

Σημειώνουμε ότι όσοι μαθητές δεν μπαίνουν για μάθημα επειδή δεν φορούν τη μάσκα παίρνουν απουσία.