Νέες δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος βρίσκεται στο Κας (Αντίφιλος), που είναι απέναντι από το Καστελόριζο το οποίο επισκέπτεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Ακάρ επανέλαβε για άλλη μια φορά το θέμα των «18 στρατιωτικοποιημένων ελληνικών νησιών σε αντίθεση με όσα ορίζουν διεθνείς συμφωνίες και αυξάνει τις εντάσεις», ζήτησε «αποστρατιωτικοποίηση του Καστελόριζου» και τόνισε πως η Γαλλία παρακινεί την Ελλάδα σε προκλητικές ενέργειες.

«Μια περιοχή 40.000 χιλιομέτρων παραχωρείται στην Ελλάδα για το Καστελόριζο και αυτό δεν είναι αποδεκτό από εμάς. Καλούμε άπαντες να λογικευτούν. Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα» είπε για το Καστελόριζο, ενώ με αφορμή την παρουσία της Σακελλαροπούλου εκεί, τόνισε ότι η Τουρκία είναι ενοχλημένη... «λες και δεν υπήρχε άλλο (νησί) για εορτασμούς».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έδειξε ενόχληση και για την αμυντική συνεργασία στην οποία προχωρούν Ελλάδα και Γαλλία, τονίζοντας πως «ο αγώνας των εξοπλιστικών έχει ξεκινήσει. Με αυτό τον τρόπο, η Γαλλία παρακινεί την Ελλάδα σε προκλητικές ενέργειες. Η ένταση δεν βοηθάει κανέναν και ειδικά την Ελλάδα. Υπάρχει προκλητική προσέγγιση, ειδικά υπό την ηγεσία και καθοδήγηση του Μακρόν, ο οποίος ενθαρρύνει τον εξοπλισμό. Η Ελλάδα βλάπει την ειρήνη, κάθε φορά που κάνει ασκήσεις με άλλες χώρες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τα ζητήματά μας».

Και συνέχισε, με αιχμές κατά του Εμανουέλ Μακρόν: «Είναι γεγονός πως όσα κάνει η Γαλλία, έχουν εμπορικό σκοπό. Θέλει να ενισχύσει την οικονομία της, εξοπλίζοντας την Ελλάδα, όμως υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από αυτό. Δεν έχει υπάρξει ποτέ αποτέλεσμα από τις δουλειές που γίνονται υπό την ηγεσία του Μακρόν και οι πολιτικές του, έχουν χρεοκοπήσει. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η υποστήριξη του PKK και η στάση υπέρ του Χαφτάρ στη Λιβύη. Είναι νευτικός και προσπαθεί να καλύψει αυτά τα λάθη και ελπίζουμε πως οι Έλληνες γείτονές μας δεν θα ξεγελαστούν. Δεν θα πουν ναι στους Γάλλους και θα δουν την αλήθεια. Ο λαός της Ελλάδας πρέπει να τα δει όλα αυτά και να μην γίνει ορεκτικό για την αυτοδιάσωση του Μακρόν».

Για το Oruc Reis είπε: «Το Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια, ακολουθώντας την προγραμματισμένη δραστηριότητά του. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτό. Υπάρχει μια δραστηριότητα που γίνεται στο πλαίσιο ενός απαραίτητου σχεδιασμού. Δεν υποχωρήσαμε σε καμία περίπτωση από τα δικαιώματά μας».

Ο Ακάρ έστειλε για άλλη μια φορά πρόσκληση για διάλογο στην Ελλάδα: «Καλούμε τους Έλληνες φίλους μας να έρθουν όποτε θέλουν για να συζητήσουμε και θέλουμε οι συνομιλίες αυτές να αποκαλυφθούν. Δεν διαστάζουμε να συζητήσουμε γιατί ξέρουμε πως έχουμε δίκιο. Βλέπουμε μια πρσπάθεια να αναλάβει ρόλο ο Μακρόν. Κρύβονται πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη μια λένε πως το ΝΑΤΟ είναι νεκρό και την άλλη ελπίζουν σε βοήθεια από το ΝΑΤΟ».

Ο Ακάρ σχολίασε και την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ για την Κύπρο, λέγοντας πως «οδηγεί σε αφερεγγυότητα και δεν ταιριάζει στο πνεύμα της συμμαχίας. Ελπίζουμε ότι αυτά τα λάθη θα διορθωθούν επίσης τις επόμενες ημέρες».

Τσαβούσογλου: Ναι στον διάλογο, αλλά έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε σήμερα ότι η Άγκυρα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά χωρίς καμία προϋπόθεση.

«Αν κάποιοι θέτουν προϋποθέσεις στην Τουρκία, έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις και αυτές οι προϋποθέσεις θα πρέπει να εκπληρωθούν», δήλωσε νωρίτερα σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Τούρκος υπουργός.

Ο Τσαβούσογλου δεν έδωσε καμία διευκρίνιση, επαναλαμβάνοντας μόνο ότι, στην ιδανική περίπτωση, οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς προϋποθέσεις.