Μεγάλη πτώση είχαμε στην τουριστική κίνηση στο αεροδρόμιο του Αράξου, με τον προσδιορισμό της να φτάνει ποσοστιαία το 74% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Το καλοκαίρι ήταν μία κατρακύλα για το αεροδρόμιο και οι προσδοκίες ότι η πτώση δεν θα ξεπερνούσε το 50%, δεν δικαιώθηκαν σε καμία περίπτωση. Τα νούμερα, άλλωστε, είναι αποκαλυπτικά από μόνα τους.

Το 2019 είχαμε στον Άραξο 38.550 αφίξεις επισκεπτών, οι αναχωρήσεις ήταν περίπου 37.000, ενώ οι διερχόμενοι ταξιδιώτες ήταν περίπου 2.470, με το σύνολο να ξεπερνά τις 78.000.

Φέτος μέχρι τις 31 Αυγούστου, στο σύνολο του καλοκαιριού ο Άραξος γνώρισε 9.800 αφίξεις και 8.300 αναχωρήσεις, ενώ οι διερχόμενοι επισκέπτες έμειναν στους 1.800.

Αν βάλει κανείς κάτω όλα αυτά τα στοιχεία και προχωρήσει σε προσθέσεις τότε θα δει ότι το σύνολο της επιβατικής κίνησης, από τον Ιούλιο που άνοιξε το αεροδρόμιο έως και στα τέλη του καλοκαιριού, δεν ξεπερνά τις 20.000.

Είναι αμφίβολο αν τελικά τις ξεπεράσει με τις λιγοστές πτήσεις που συνεχίζονται έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Η τεράστια αυτή πτώση στην τουριστική κίνηση από τον εξωτερικό τουρισμό στο αεροδρόμιο του Αράξου που οφείλεται αποκλειστικά στην πανδημία έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά, ειδικότερα στα ξενοδοχεία της Δυτικής Αχαΐας.

Οι ξενοδοχειακές αυτές μονάδες, όπως και της Ηλείας, στηρίζονταν παραδοσιακά, στους ξένους επισκέπτες που έφταναν στην περιοχή μας από το αεροδρόμιο του Αράξου. Το 80% με το 90% των πελατών τους, έρχονταν από τον Άραξο.

Βλέπουν στον ορίζοντα "σφυρί"

Η ζημιά είναι τεράστια και δεν έχει να κάνει απλώς και μόνο με τη φετινή τουριστική σεζόν. Πολλά από αυτά τα ξενοδοχεία μετά τη ζημιά που έπαθαν από την καραντίνα και την πανδημία στη συνέχεια δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τις υποχρεώσεις. Ορισμένα βλέπουν πλέον κατάματα πλέον το «σφυρί» του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Μάλιστα αν κοιτάξει κανείς τη σελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στην ενότητα Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Δήμος Δυτικής Αχαΐας θα δει ότι στο δήμο αυτόν είναι να εκτελεστούν οι περισσότερες από αυτές τις διαδικασίες από όλους τους υπολοίπους δήμους του νομού.

Ευτυχώς, πάντως, η αναστολή αυτών των διαδικασιών (λόγω πανδημίας), μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει το θέμα για την πλειοψηφία των ξενοδόχων. Όμως η αρχή γίνεται μέχρι τα τέλη του μήνα που είναι να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί δύο ξενοδοχειακών μονάδων στην επικράτεια του δήμου.