Τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού στα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία και τα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας παρατείνονται μέχρι 31 Οκτωβρίου, ενώ προβλέπεται, πλέον και η χρήση μη ιατρικής μάσκας ή ασπίδας προσώπου τόσο εντός των δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων κλπ, όσο και στους εξωτερικούς χώρους αυτών.

Ακόμη, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα παρατείνεται μέχρι 31.10.2020 η ισχύς των ρυθμίσεων για την εκδίκαση υποθέσεων χορήγησης άδειας συναινετικής εγγραφής προσημείωσης υποθήκης και ανάκλησης αυτής, σύμφωνα με τις οποίες η συζήτηση θα διεξάγεται εγγράφως, και οι διάδικοι θα παρίστανται στο ακροατήριο του δικαστηρίου με δήλωση.

Δηλαδή, παρατείνεται έως τις 31 Οκτωβρίου 2020 η δυνατότητα των δικαστηρίων να δικάζουν συναινετικές προσημειώσεις χωρίς την παρουσία των διαδίκων.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας εφαρμόζονται έως την 31η.12.2020 οι ρυθμίσεις για τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας, οι οποίες ίσχυσαν κατά τη διάρκεια της προσωρινής αναστολής των εργασιών τους με διαδοχικές κοινές υπουργικές αποφάσεις, ενόψει εμφάνισης του COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του.

Συγκεκριμένα, για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια ισχύει εκ νέου η προθεσμία των 7 ημερών από τη συζήτηση για την προσκόμιση εγγράφων νομιμοποίησης και την υποβολή γραμματίου προείσπραξης.

Ως προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις ακυρωτικές διαφορές που εκδικάζονται ενώπιον των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, η ως άνω προθεσμία ισχύει και για την κατάθεση υπομνήματος. Ακόμη, στα ως άνω δικαστήρια οι δηλώσεις περί μη παράστασης στο ακροατήριο μπορούν να συντάσσονται μέσω της ηλεκτρονικής πύλης gov.gr και να υποβάλλονται ηλεκτρονικά.