Το γεγονός ότι θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα και σχολεία κατά τη φετινή σχολική χρονιά, η οποία αρχίζει εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού, παραδέχτηκε η Νίκη Κεραμέως κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

«Ας είμαστε ρεαλιστές: Θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα και σχολεία φέτος», υποστήριξε η υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι για αυτόν τον λόγο είναι τόσο αναλυτικό το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε σχολικές μονάδες.

Η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε στην ειδική task force, την ομάδα κρούσης του υπουργείου Παιδείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που θα υποστηρίζει τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας και διευθυντές σχολείων σε περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα σε σχολεία.

«Κρίνεται αναγκαία η λειτουργία της Task Force με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, για να υπάρξει κεντρική καθοδήγηση στην πρώτη περίοδο λειτουργίας των σχολείων», σχολίασε.

Επίσης, μίλησε και για την ενημερωτική καμπάνια «Μαθαίνουμε Ασφαλείς», στην ιστοσελίδα της οποίας υπάρχει αναλυτικό υλικό για μαθητές όλων των ηλικιών και για εκπαιδευτικούς.

Οι δύο προτεραιότητες
Η υπουργός Παιδείας μίλησε για τις δύο κυβερνητικές προτεραιότητες για το άνοιγμα των σχολείων:

  • Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία,
  • Να προστατευτεί η υγεία των μαθητών και των οικογενειών τους.

Η ομιλία της Νίκης Κεραμέως
«Κρίνεται αναγκαία η λειτουργία της Task Force με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, για να υπάρξει κεντρική καθοδήγηση στην πρώτη περίοδο λειτουργίας των σχολείων.

Με νέα νομοθετκή ρύθμιση, καθορίζονται οι αρμοδιότητες αναστολής τμήματος η σχολικής μονάδας σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα. Η αναστολή θα προκύπτει με απόφαση του διευθυντή του εκπαιδευτικού ιδρύματος, σε συνεννόηση με τον υγειονομικό υπεύθυνο της περιοχής και και με την αρωγή της Task Force.

Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία και για τον σκοπό αυτό βρισκόμαστε σε εγρήγορση για τον επαναπροσδιορισμό μέτρων, αν χρειαστεί και τη διευκολυνση των διαδικασιών.

Η νέα χρονιά ξεκινά με όρεξη για μάθηση, δυο είναι οι προτεραιότητές μας: να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την εκπαιδευτική διαδικασία και να προστατεύσουμε την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.

Δοκιμαστικήκαμε πολύ τους προηγούμενους μήνες, αλλά προσαρμοστήκαμε. Έτσι θα γίνει και τώρα, όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Τηρούμε τα μέτρα, ακούμε τους δάσκαλους και τους καθηγητές».