Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ολοκληρώθηκε και πλέον έφτασε η ώρα του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τον οδηγό φορολογικών υποχρεώσεων του iefimerida.gr, αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσει μια περίοδος διπλών πληρωμών, φόρου εισοδήματος και ακινήτων, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο.

Παρά ταύτα, στο μεσοδιάστημα, στον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος θα προστεθούν και άλλα φορολογικά βάρη, όπως δόσεις από παλαιότερες ρυθμίσεις, απόδοση ΦΠΑ, εισφορές, δάνεια και τα Τέλη Κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν στο Taxisnet τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου ή, το αργότερο, την επομένη, 15 Σεπτεμβρίου. Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα είναι σε κάθε περίπτωση χαμηλότερες από τις περυσινές, καθώς φέτος ο φόρος θα αποπληρωθεί σε 6 δόσεις, αντί 5. Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί… άμεσα, δηλαδή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου 2020.

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα δουν μειώσεις

Ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος με το 2019 για την πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων. Αλλαγές θα διαπιστώνουν μόνο όσοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητο κατά το περασμένο έτος.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, θα έχουν τις ίδιες μειώσεις του φόρου που είχαν και το 2019 οι οποίες ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας είναι:

• -30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ,
• -27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ,
• -25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ,
• -20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ και
• -10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ποιοι έχουν πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ -Ποιοι θα δουν μειώσεις

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

1. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Αντίθετα, όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους στα ακίνητα τους θα πληρώσουν φέτος υψηλότερο ΕΝΦΙΑ, με βάση τη μεγαλύτερη επιφάνεια του κτίσματος που έχει δηλωθεί στο Ε9. Εν ολίγοις, η εμφάνιση περισσότερων τετραγωνικών στο Ε9 θα οδηγήσει σε αυξημένο ΕΝΦΙΑ.