Ξεκίνησαν οι εργασίες στη Λέσβο για τη δημιουργία πρόχειρου καταυλισμού με σκηνές, ώστε να μεταφερθούν οι άστεγοι πρόσφυγες, μετά την καταστροφή του ΚΥΤ στη Μόρια από τις πυρκαγές.

Ως αυτή την ώρα, η Μόρια έχει γίνει ένας υπαίθριος καταυλισμός και οι μετανάστες κοιμούνται στους δρόμους, σε εκκλησίες, ακόμη και σε νεκροταφεία. Οι εικόνες απόγνωσης και εξαθλίωσης έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου και η κυβέρνηση βρίσκεται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εγκατασταθούν ξανά οι μετανάστες, με ασφάλεια, σε σκηνές.

Η περιοχή που βολιδοσκοπείται για την κατασκευή του πρόχειρου καταυλισμού είναι πίσω από το πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, σε έκταση ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο δεν πρόκειται για μόνιμη μετεγκατάσταση των μεταναστών, καθώς όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η Μόρια δεν θα είναι πλέον ίδια, εννοώντας ότι δεν θα συνεχιστεί η διαμονή μεταναστών σε παραπήγματα. Πράγματι, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε κατασκευή κλειστής δομής, παρά τις αντιδράσεις τοπικών αξιωματούχων και μερίδας πολιτών. «Δεν θα γίνει αυτό που λέει ο Μουτζούρης», ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Πράγματι, στις αντιδράσεις πρωτοστατεί ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος από κοινού με τοπικούς δημάρχους, απαιτεί την έξωση όλων των μεταναστών από το νησί. Σήμερα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα παραμείνουν κλειστές σε «ένδειξη διαμαρτυρίας για τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών στη Λέσβο» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση. Παράλληλα και οι υπηρεσίες του Δήμου Δυτικής Λέσβου θα παραμείνουν κλειστές με απόφαση του Δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου.