Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί και να αποφευχθεί. Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στο patrasevents.gr η υπεύθυνη της επιστημονικής μονάδας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης της "Κλίμακα", στην Πάτρα, η κοινωνική λειτουργός, Χριστίνα Μάλφα.

Η 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεθνή Ένωση για τη Πρόληψη των Αυτοκτονιών και την επιστημονική κοινότητα ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των αυτοκτονιών.

Η Κλίμακα, μία μη κερδοσκοπική εταιρία που αποτελεί φορέα ανάπτυξης ανθρώπινου και κοινωνικού κεφαλαίου για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, έχει αναπτύξει μία σειρά από δράσεις, μεταξύ άλλων λειτουργεί τη γραμμή 1018 όπου άτομα που έχουν τέτοιες τάσεις μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από έναν ειδικό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Αρχής για το 2017, αλλά και αυτά που έχει καταγράψει το Παρατηρητήριο του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, η Δυτική Ελλάδα, αλλά και τα Ιόνια Νησιά (αυτά είναι στις τρεις πρώτες θέσεις) ήταν διαχρονικά μέσα στις περιοχές που εμφάνιζαν υψηλούς δείκτες ποσοστών αυτοκτονίας.

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν από τα τελευταία χρόνια αυτό δεν έχει αλλάξει με την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος να εξακολουθεί να βρίσκεται σε μία από τις πιο υψηλές θέσεις της λίστας των αυτοκτονιών σε όλη τη χώρα.

«Τα αίτια που οδηγούν ένα άτομο στην αυτοκτονία δεν μπορούμε να τα απομονώσουμε. Η αυτοκτονία είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα» τονίζει η κ. Μάλφα. «Σίγουρα πάντως ένα μεγάλο ποσοστό των αυτοκτονιών που έχουν γίνει θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε η κατάλληλη πρόληψη».

Το μεγάλο ζητούμενο για τους ανθρώπους της Κλίμακας, στο θέμα της αντιμετώπισης των αυτοκτονιών είναι η πρόληψη και πάνω σε αυτό είναι χρόνιες οι προσπάθειες που έχουν γίνει από τον φορέα για τον σχεδιασμό μιας εθνικής στρατηγικής κατά των αυτοκτονιών.

«Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι αυτοκτονίες είναι ένα ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία. Οπότε χρειάζεται ως χώρα να αναπτύξουμε ένα δίκτυο πρόληψης για την αντιμετώπιση του φαινομένου».

Τι δείχνουν τα τελευταία επίσημα στοιχεία

Από τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής όπως αυτά αναλύθηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, σχετικά με τις αιτίες θανάτου στην Ελλάδα υποδεικνύουν αύξηση των αυτοκτονιών, της τάξεως του 8,5%, για το έτος 2017.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αυτοκτονιών για το 2017 ανήλθε στους 523 θανάτους σε σχέση με το προηγούμενο έτος όπου είχαν καταγραφεί 484.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αυτοκτονιών έχει να κάνει με άνδρες, άνω των 55 ετών, ενώ η κυριότερη μέθοδος που ακολουθούν είναι ο απαγχονισμός, στη συνέχεια η πτώση από ύψος και ακολουθεί ο αυτοπυροβολισμός.

Σε ότι αφορά τα Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών, από την ίδρυσή του ως τον Αύγουστο του 2020 ζήτησαν βοήθεια από το Κέντρο Ημέρας 4.022 άτομα και πραγματοποιήθηκαν 29.761 επισκέψεις. Το 58% των ατόμων που επισκέφτηκαν το Κέντρο Ημέρας ήταν γυναίκες και το 42% άνδρες.

Σε ότι έχει να κάνει με τη γραμμή 1018, από την έναρξη λειτουργίας της, το 2007, έχει δεχτεί περισσότερες από 220.000 κλήσεις, το 2019 έγιναν 19.722 κλήσεις, εκ των οποίων 2.369 κλήσεις με αίτημα στο φάσμα της αυτοκτονικότητας.

Το σύνολο της επταετίας από το 2010 έως και το 2017 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 4.000 αυτοκτονίες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να καταγράφουν τις απόπειρες αυτοκτονίας.