Κίνδυνο για ραγδαία εξάπλωση της φτώχειας βλέπουν οι άνθρωποι των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, μετά από την κρίση της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και οι συνέπειές της ακόμα δεν έχουν φανεί στο μέγιστο βαθμό τους.

Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία που ήδη έχουν συγκεντρώσει, υπάρχει μία σημαντική αύξηση από τα μέσα του καλοκαιριού του αριθμού των δικαιούχων της Τράπεζας Τροφίμων, οι οποίοι ήδη έχουν φτάσει τους 750, ενώ ακόμα ο χειμώνας δεν έχει ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού Θόδωρο Τουλγαρίδη, υπάρχει μία αύξηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο της τάξεως των 250 ατόμων, αφού τον περασμένο Σεπτέμβρη οι δικαιούχοι ήταν 500.

«Θα περιμένουμε να έχουμε ακριβή στοιχεία πάνω σε αυτό, μετά το μοίρασμα των τροφίμων που θα κάνουμε στα τέλη του μήνα» τονίζει ο ίδιος. «Ωστόσο, σίγουρα τα στοιχεία είναι ανησυχητικά και καταδεικνύουν μία αύξηση εξαιτίας της πανδημίας και των επιπτώσεών της».

Αύξηση φαίνεται ότι υπάρχει και στο θέμα των αστέγων. Σύμφωνα με τους ανθρώπους των κοινωνικών υπηρεσιών ο αριθμός τους στην Πάτρα, έχει φτάσει κατά προσέγγιση, πάνω από τα 80 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων τριγυρίζουν στους δρόμους της πόλης, μένοντας σε πλατείες και παγκάκια.

Ακριβή στοιχεία πάνω σε αυτό το ζήτημα θα υπάρξουν όταν ξεκινήσουν τα κρύα και αναγκαστούν να δεχθούν τη βοήθεια των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, βρίσκοντας καταφύγιο στο Κέντρο Ημέρας ή στο Δημοτικό Υπνωτήριο.

Πάντως, υπάρχει σίγουρα μία αυξητική τάση και στους αστέγους. Οι συνθήκες του φετινού χειμώνα αναμένεται να ανεβάσουν τα νούμερα αυτά ακόμα πιο πάνω και μάλιστα υπάρχει μία εκτίμηση που λέει ότι ο αριθμός των δικαιούχων της Τράπεζας Τροφίμων ενδέχεται να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος της άνοιξης του 2021.

Κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα είναι πραγματικά δραματικό, καθώς πλέον θα έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ οι δυνάμεις του δήμου και των δομών του, στο να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες που θα έχουν προκύψει.