Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης, με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα.

«Δεν είναι επαρκής η προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολείων. Θα έλεγα ότι τις τελευταίες ημέρες κάποια μέτρα προσπάθησε να πάρει η κυβέρνηση, όπως έκλεισαν τα σχολεία τον Ιούνιο… έτσι ανοίγουν τώρα. Οι καθαρίστριες σήμερα, αύριο θα πάνε στα σχολεία. Και με τον ίδιο αριθμό, ενώ χρειαζόμαστε περισσότερες καθαρίστριες λόγω του κορωνοϊού. Οι αναπληρωτές είναι οι μισοί προς το παρόν από ότι πέρσι. Τα χρήματα δεν έχουν αυξηθεί για την εκπαίδευση. Αυτό που βλέπουμε είναι με το ζόρι να μοιράζονται τρεις μάσκες», ανέφερε ο κ. Φίλης μιλώντας στον RealFm και πρόσθεσε ότι «το μείζον θέμα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού όπως ξέρετε είναι οι αποστάσεις. Εδώ αποστάσεις δεν τηρούνται, αντίθετα επιβάλλεται συνωστισμός μέσα στην τάξη»

Φίλης: Απαραίτητη η μάσκα

Ο κ. Φίλης τάχθηκε υπέρ της χρήσης μάσκας στο σχολείο και σημείωσε ότι πρέπει να πειστούν οι γονείς για την σπουδαιότητα της εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης.

«Η μάσκα στο σχολείο έχει δυσκολίες αλλά είναι απαραίτητη, το λένε όλοι οι ειδικοί. Καταλαβαίνω τις δυσκολίες αλλά πρέπει να πείσουμε τα παιδιά και τους γονείς ότι είναι ένα μέτρο, το ελάχιστο, που δεν αποτελεί και ασπίδα ντε και καλά, ασπίδα είναι η τριπλέτα καθαριότητα, μάσκες και αραίωση των παιδιών», είπε χαρακτηριστικά για την χρήση μάσκας. «Η τηλεδιδασκαλία είναι απαραίτητη σε συνθήκες κρίσης, όπως αυτή που περνάμε τώρα, για να υποβοηθά τη διδασκαλία όχι για να την αντικαθιστά. Το σχολείο δεν είναι απλώς μάθημα, είναι η κοινωνικοποίηση του παιδιού» σημείωσε.

«Η τηλεδιδασκαλία είναι αρκετά πίσω και εκεί είμαστε πίσω. Προχθές βγήκε η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, η οποία με σαφήνεια επισημαίνει ότι υπάρχουν παρατυπίες, πλημμέλειες ως προς το σύστημα αυτό και ζητά μέσα σε τρεις μήνες να γίνουν διορθώσεις», κατέληξε ο πρώην υπουργός Παιδείας.