Ολοένα και χειροτερεύει η κατάσταση των δύο σιντριβανιών στη πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, με ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία της πόλης, να κινδυνεύει από την υγρασία και τη σκουριά.  

Όπως ξέρουμε όλοι, τα δύο σιντριβάνια, αποτελούν στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτής της πόλης και κατά συνέπεια η πόλη θα πρέπει να είναι σε θέση να τα φροντίζει και να τα συντηρεί.

Η αρμοδιότητα όμως για κάθε εργασία πάνω σε αυτά δεν έχει να κάνει τον δήμο και τις υπηρεσίες του, αφού ως μνημεία του νεότερου πολιτισμού άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Το σίγουρο είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει για να σταματήσει η φθορά τους. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε ίσως να μην υπάρχει επιστροφή για την επιδιόρθωσή τους. Και να προσθέσουμε κάτι τελευταίο:

Έχουμε καιρό να δούμε τα συνεργεία του δήμου να αλείφουν με ειδική κρέμα τα μπρούτζινα λιοντάρια και τα υπόλοιπα στοιχεία των σιντριβανιών, προστατεύοντας τα έστω και προσωρινά από την υγρασία, τα καυσαέρια και τον χρόνο.

Τουλάχιστον τρία χρόνια αν θυμόμαστε καλά…  

(Οι φωτογραφίες είναι του Ανδρέα Αποσκίτη).