Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να είναι έτοιμη η εξωτερική όψη του κτιρίου του Παλαιού Αρσακείου στην Πάτρα, στην οδό Μαιζώνος, με τις εργασίες των συνεργείων του ανάδοχου που έχει αναλάβει το έργο να συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.

Το κτίριο του Παλαιού Αρσακείου ανακαινίζεται και ήδη αν περάσει κάποιος από το σημείο θα δει ότι έχει αλλάξει η αισθητική του πρώην εγκαταλειμμένου ακινήτου σε ένα αναβαθμισμένο ιστορικό κτίριο που ταυτόχρονα δεν έχει χάσει κάτι από τον χαρακτήρα του.

Τα πρώτα δείγματα των αποτελεσμάτων των εργασιών είναι άκρως θετικά. Το Παλαιό Αρσάκειο παίρνει πάλι την αίγλη και το κύρος που είχε κάποτε, ένα από τα επιβλητικότερα κτίρια του κέντρου της Πάτρας που αναδείκνυαν και αποτύπωναν την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Ωστόσο, το έργο μπορεί να βρίσκεται κοντά πλέον στον ολοκλήρωση του, όμως, θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στους εσωτερικούς του χώρους που να ταιριάζουν στο ύφος και στην αισθητική του, κάτι που ασφαλώς θα καθυστερήσει την παράδοση του και την μετεγκατάσταση των δημοτικών υπηρεσιών σε αυτό.

Ως γνωστόν Πατρινός αρχιτέκτονας που δραστηριοποιείται στην Αθήνα πήρε την πρωτοβουλία και ανέλαβε να προχωρήσει, εθελοντικά, χωρίς να πληρωθεί, σε μία μελέτη για τη διακοσμητική και τη διαμόρφωση των χώρων εκείνων που θα στεγάσουν την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και των αιθουσών για τις συνεδριάσεις που θα γίνονται.

Η μελέτη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει στοιχεία από την ιστορία της Πάτρας και του Δήμου, ενώ οι εργασίες για την υλοποίηση της θα ξεκινήσουν από τις αρχές του νέου έτους και μετά. Κατά συνέπεια η μετεγκατάσταση των δημοτικών υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα γίνει στα τέλη της άνοιξης του νέου έτους.

Δεν βιάζονται, προέχει η αισθητική

Στην αντιδημαρχία έργων είναι αποφασισμένοι να μην προχωρήσουν σε τυχόν βιαστικές ή επιπόλαιες κινήσεις που να στερήσουν κάτι από την ποιότητα του έργου και την αισθητική του κτιρίου.

Το έργο, άλλωστε, έχει προχωρήσει με αρκετά ικανοποιητικούς ρυθμούς μέχρι ώρας, παρά τις δυσκολίες που συνάντησε λόγω της πανδημίας και του κορωνοϊού.

Στόχος άλλωστε ήταν από την αρχή να μην δημιουργηθεί απλά ένα νέο διοικητήριο του Δήμου ή ένα Δημοτικό Μέγαρο, αλλά ένα κτίριο που να αναδεικνύει την ιστορία της Πάτρας.

Θυμίζουμε ότι στο νέο οικοδόμημα του Παλαιού Αρσακείου θα μεταφερθούν ένα μεγάλο μέρος των δημοτικών υπηρεσιών και έτσι μέσα από το έργο αυτό το ταμείο το Δήμου θα αποσοβήσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό που αυτή τη στιγμή δίνει για μισθώματα και ενοίκια.