Από τους 3500 χιλιάδες που έμειναν άστεγοι μετά τη φωτιά στη Μόρια, τα 1000 άτομα, οι πιο ευάλωτοι θα διανυκτερεύσουν σήμερα σε πλοίο το οποίο μεταβαίνει στη Λέσβο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.

Επίσης αύριο θα φτάσουν στο νησί και 2 αρματαγωγά για την προσωρινή φιλοξενία των υπολοίπων που έχουν μείνει άστεγοι από την καταστροφή μέρους της δομής φιλοξενίας.

Επίσης έχουν μεταφέρθηκαν σκηνές, οι οποίες θα τοποθετηθούν είτε μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας και συγκεκριμένα στους χώρους που δεν έχουν καταστραφεί από τη φωτιά, είτε σε τρίτους χώρους που θα υποδείξουν οι τοπικές αρχές.

Παράλληλα 400 ασυνόδευτα ανήλικα έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Νότη Μηταράκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.

«Δεν έχει αναφερθεί τραυματίες θύματα ή αγνοούμενοι» σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης ο οποίος έκανε λόγο για πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς και τονίζοντας ότι τα γεγονότα ξεκίνησαν από αιτούντες άσυλο που βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό και αντέδρασαν στην καραντίνα.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο που έχει μεταβεί στη Λέσβο θα παραμείνει για μερικές μέρες ακόμα και όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος «η παρουσία του κυβερνητικού κλιμακίου έρχεται να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλεια των κατοίκων του νησιού» καθώς και να συντονίσει τη δουλειά των κρατικών υπηρεσιών με την περιφέρεια και τους δήμους.

«Η κρίση που αντιμετωπίζουμε εδώ στη Λέσβο απαιτεί απόλυτη ενότητα και υπευθυνότητα από όλους» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος υπογραμμίζοντας το ρόλο των δυνάμεων της ασφαλείας στη διατήρηση της έννομης τάξης.