Παρέμβαση έκανε ο Γιώργος Α. Πανανδρέου, πρώην Πρωθυπουργός, βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συγκεκριμένα επεσήμανε: 

"Ήμουν Υπουργός Εξωτερικών επί οκτώ χρόνια. Συνέβαλα (όταν πετύχαμε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ), στο να πάρει πράσινο φως η Τουρκία σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα της στην ΕΕ, καθώς και στη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης Ελλάδας και Τουρκίας σε συνεργασία με τους τότε Υπουργούς Εξωτερικών της χώρας αυτής, Ισμαήλ Τζέμ και Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ξεκίνησα τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ήμασταν πολύ κοντά στην επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας και την εποχή εκείνη έγιναν και σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. 

Dηλαδή, οι λύσεις είναι εμφανείς αν υπάρχει πολιτική βούληση. 

Σήμερα όμως, δυστυχώς, διαπιστώνουμε μια πρωτοφανή σε ένταση, όχι μόνο ρητορική αλλά και επιθετικές κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

Είναι επείγον να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Έχει γίνει και στο παρελθόν. Μπορούμε να το πετύχουμε και χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων.

Ρωτώ όμως τους Τούρκους συναδέλφους, μπορούμε να συζητήσουμε με καλή πίστη αν δεν σταματήσει αυτή η εχθρική  ρητορική, αν δεν σταματήσουν αυτές οι επιθετικές κινήσεις; Το ίδιο επεσήμανε η κυρία Μπακογιάννη και είναι απαραίτητο να γίνει άμεσα. 

Επίσης, ο κύριος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι χρειάζεται μια συζήτηση στο επίπεδο της ευρύτερης περιοχής. 

Απαιτείται ένας διάλογος για τον καθορισμό των οικονομικών θαλάσσιων ζωνών και σε περίπτωση μη συμφωνίας υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να είναι παράγοντας που συμβάλει στη συνεργασία και τη σταθερότητα, όχι αιτία συγκρούσεων".