Με ιδρώτα και αίμα κατορθώνουν έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες στην Πάτρα να διατηρήσουν όχι μόνο τις επιχειρήσεις τους όρθιες, αλλά να κρατήσουν και τους εργαζόμενους τους στις θέσεις τους, σε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας.

Αν έχει δείξει κάτι θετικό όλους αυτούς τους μήνες ο κορωνοϊός σε σχέση με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι ότι στη νοοτροπία των επιχειρήσεων και των καταστημάτων της ελληνικής αγοράς ο ιδιοκτήτης – ελεύθερος επαγγελματίας είναι ένα με τους υπαλλήλους του και τους εργαζόμενους του.

Τόσο στο εμπόριο, όσο και στην εστίαση ή ακόμα και στη μεταποίηση, στις μεγαλύτερες ίσως επιχειρηματικές μονάδες. Στην περιοχή μας παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των καταστημάτων και των επιχειρήσεων είναι με το ένα πόδι στο γκρεμό οι απολύσεις ήταν ελάχιστες σε σχέση με το κακό που βρήκε την αγορά.

Ο ρυθμός της ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα αυξήθηκε κατά ελάχιστο ποσοστό (2% έως και 4%.). «Έχουμε κατορθώσει παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας και τους υπαλλήλους μας» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Ζαφειρόπουλος πάνω στο θέμα.

Και όχι μόνο αυτό. Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις της Πάτρας, όταν η αγορά μετά το διάστημα της καραντίνας επέστρεψε σε ένα επίπεδο κανονικότητας (μερικής έστω), απέφυγαν την part time απασχόληση και κράτησαν τους περισσότερους από τους εργαζόμενους τους οκτάωρους.

«Έχουμε ματώσει βέβαια για αυτό» προσθέτει ο κ. Ζαφειρόπουλος, συνεχίζοντας: «Το μεγαλύτερο μέρος των απολύσεων προήλθε από πολυεθνικές εταιρείες που δεν έχουν σχέσεις με την τοπική αγορά και τους ανθρώπους της, πέρα από το κέρδος».

Το σκεπτικό πίσω από τις προτάσεις για στήριξη

Ωστόσο, για πόσο καιρό θα αντέξουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και τα εμπορικά μαγαζιά;

«Η κράτηση της ανεργίας σε ένα σταθερό επίπεδο είναι ένα από τα βασικά σκεπτικά που κρύβονται πίσω από τις προτάσεις που έχουμε κάνει για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της αγοράς.

Θέλουμε να βοηθήσουμε την τοπική και την εθνική οικονομία. Για αυτό και ζητάμε στήριξη από το κράτος και την πολιτεία μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της εργασίας και γενικότερα των καταστημάτων.

Μιλάμε έτσι και αλλιώς για χρήματα που θα επιστραφούν στο κράτος και στο δημόσιο ταμείο κάποια στιγμή μέσα από τη φορολογία. Ήρθε όμως επιτέλους η ώρα να μας βοηθήσει το κράτος ουσιαστικά και άμεσα».