Μέχρι και τις… καθαρίστριες έχουν αναγκαστεί και κάνουν οι καθηγητές όλο αυτό το διάστημα που από την 1η Σεπτεμβρίου βρίσκονται στα σχολεία για να ξεκινήσουν την προετοιμασίες για τη νέα σχολική χρονιά.

Βρίσκονται στα σχολεία για τις προετοιμασίες, τη στιγμή που όμως αυτά δεν έχουν καν καθαρίστριες αφού οι διαδικασίες για τις προσλήψεις των συμβασιούχων που είναι να έρθουν καθυστέρησαν αρκετά από το υπουργείο – όπως έχει πει ο δήμος και οι σχολικές επιτροπές – με αποτέλεσμα να μην έχουν πιάσει δουλειά ακόμα.

Όπως όλα δείχνουν θα προσληφθούν όταν ξεκινήσουν τα σχολεία. Κάπως αργά δηλαδή. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Α’ ΕΛΜΕ Αχαϊας Σπύρο Ψαρά.

«Βρισκόμαστε εν αναμονή των μασκών και των αντισηπτικών που είναι να έρθουν στα σχολεία, ενώ ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία των ορεινών περιοχών του νομού».

Πάνω σε αυτό το ζήτημα η Περιφέρεια και η Δευτεροβάθμια κάνει προσπάθειες για την επίλυσή του μέσα στις επόμενες ημέρες. Το κλίμα, σύμφωνα με τον κ. Ψαρά, μεταξύ των καθηγητών και εν όψει της σχολικής χρονιάς που ξεκινάει κάτω από τις ειδικές συνθήκες του κορωνοϊού, είναι καλό.

«Το θετικό είναι ότι φέτος με τις προσλήψεις των αναπληρωτών που έγιναν τα κενά σε ένα μεγάλο βαθμό που υπήρχαν τις άλλες χρονιές, έχουν καλυφθεί. Δεν θα υπάρχουν έτσι αυτές οι ελλείψεις που βλέπαμε σε έμψυχο δυναμικό τις περασμένες χρονιές.

Όμως μένουν ορισμένες εκκρεμότητες, όπως αυτές που σας ανέφερα παραπάνω και οι οποίες είναι σημαντικές για την προστασία των καθηγητών, των μαθητών και γενικότερα των σχολικών κοινοτήτων».

Όσο για το μέσο όρο των μαθητών στις τάξεις και αν αυτό απασχολεί τους καθηγητές; «Σίγουρα θα θέλαμε το μάθημα να γίνεται με 15 μαθητές σε κάθε τάξη. Όμως αυτό δεν γίνεται. Είμαστε στο ίδιο επίπεδο υποδομών που είχαμε.

Οπότε ξεκινάμε με αυτά που έχουμε και τηρούμε τον νόμο που λέει ότι το κάθε τμήμα πρέπει να έχει μέχρι 17 μαθητές, φορώντας τις μάσκες και τηρώντας τα μέτρα».