Στο Υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΡΙΣΕΩΣ ΒΑΡΕΩΝ και ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ, βρέθηκε χθες ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιπποκράτης, όπου κληθείς από τον Πρόεδρο της επιτροπής κατέθεσε τις θέσεις μας για την αναγκαιότητα της ένταξης στα ΒΑΡΕΑ και ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ. Πέρα από την προφορική αναφορά και την σχετική διαλογική συζήτηση, ο Πρόεδρος του Σωματείου κατέθεσε στην προαναφερόμενη επιτροπή και το παρακάτω σχετικό Υπόμνημα.                    

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

"Χωρίς καμιά αμφιβολία, οι Εργαζόμενοι στα ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, καθημερινά ζουν και εργάζονται κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, σε χώρους ανθυγιεινούς. Ζουν και Εργάζονταισε χώρους και συνθήκες,με την  χορήγηση ουσιών και όχι μόνον,που έχουν  σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή τους, που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης τηνυγεία τους, που  πάρα πολλές φορές θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ίδια τους την ζωή, χωρίς δυστυχώς να έχουν ενταχθεί στα ΒΑΕ.

Η πολιτεία πάντα συζητούσε το πάγιο αυτό αίτημά μας, χωρίς ποτέ δυστυχώς να προχωρήσει στο αυτονόητο, την προαναφερόμενη αναγκαιότητα της ένταξής μας στα ΒΑΕ.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ήταν αρκετή για να κατανοήσουν οι αρμόδιοι αυτό που παρά τους αγώνες μας και τις κινητοποιήσεις μας δεν κατανόησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Στη δύσκολη αυτή φάση, που δυστυχώς συνεχίζει να υφίσταται, οι υγειονομικοί εισέπραξαν πάρα πολλά χειροκροτήματα και δεσμεύσεις που δυστυχώς δεν έχουν γίνει πράξη.

Η ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΤΗΤΑ των χώρων πού εργαζόμαστε, οι συνθήκες δουλειάς μας, οι καθημερινοί κίνδυνοι στην εργασία μας και ο διαχωρισμός που υπάρχει με την ένταξή μας στον ΕΦΚΑ, όπου οι του ΙΚΑ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ και του Δημοσίου ΟΧΙ παρ΄ ότι εργαζόμαστε όλοι στους ίδιους χώρους με τις ίδιες συνθήκες και προϋποθέσεις

Επιβάλλουν την λήξη αυτής της αδικίας και την ένταξή μας επιτέλους στα ΒΑΕ, βάσει των παρεμβάσεων και σχετικών προτάσεων της ομοσπονδίας μας, της ΠΟΕΔΗΝ.

Εμείς οι Εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών ¨ο ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ¨, που έχουμε αρκετούς συναδέλφους με προβλήματα υγείας από τις επιπτώσεις της δουλειάς που επιτελούν, κρούσματα καρκίνου ακόμη και θανάτους σε ευαίσθητους τομείς όπως τα χειρουργεία και όχι μόνον, έχουμε κάθε δικαίωμα να φωνάζουμε και να διεκδικούμε, να σας ζητούμε την ένταξή μας επιτέλους  στα ΒΑΕ.  

Εκτιμούμε και αυτό ζητούμε, να ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ  ΟΛΟΙ οι ΚΛΑΔΟΙ στα ΒΑΕ, ανάλογα με την έκθεσή τους στον κίνδυνο και τις συνθήκες που εργάζονται, αφού βεβαίως προσδιοριστούν τα σχετικά κριτήρια, όλο το Νοσηλευτικό Προσωπικό, το Παραϊατρικόκαι Ιατρικό, η Τεχνική Υπηρεσία, το Προσωπικό επιστασίας, οι  Διοικητικοί που έρχονται σε επαφή με ασθενείς (ΤΕΠ, Κλινικές και όχι μόνον)".