Η κυβέρνηση της Τουρκίας αναθεώρησε το σχέδιό της για την πλήρη επαναλειτουργία των σχολείων.

Τα σχολεία ανοίγουν αργότερα αυτόν τον μήνα, αλλά μόνο οι μαθητές των μικρότερων τάξεων θα μπορούν να παρακολουθούν δια ζώσης τα μαθήματα και αυτό για μία με δύο ημέρες την εβδομάδα.

Τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου, όταν στην Τουρκία είχαν εφαρμοστεί μέτρα καραντίνας. Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν σχεδιάζει να επαναφέρει την καραντίνα αλλά προτρέπει τους πολίτες να τηρούν τις αποστάσεις και τα μέτρα υγιεινής για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της Covid-19. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Παιδείας Ζίγια Σελτζούκ ανακοίνωσε ότι τα σχολεία, που έχουν κλείσει από τον Μάρτιο, θα αρχίσουν να επαναλειτουργούν στις 21 Σεπτεμβρίου. Σήμερα ωστόσο είπε ότι μόνο οι μαθητές του νηπιαγωγείου και της πρώτης τάξης του δημοτικού θα παρακολουθούν δια ζώσης τα μαθήματα. Για τις υπόλοιπες τάξεις θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση κατά τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Κατά την «εβδομάδα προσαρμογής» τα παιδιά της πρώτης δημοτικού θα πάνε στο σχολείο μόνο για μία ημέρα. Τις επόμενες εβδομάδες θα πηγαίνουν για δύο ημέρες την εβδομάδα. Η διδασκαλία θα γίνεται και εξ αποστάσεως. Οι γονείς που δεν επιθυμούν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο μπορούν να επιλέξουν να συνεχίσουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία.